Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim

Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 10510

Dodano:

Odsłon: 3402

Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim.

Składniki

  • Żurek:
  • 300-400ml zakwasu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 5 jajek
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek
  • ...
  • Szaszłyki z kiełbasy:
  • 400g kiełbasy
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 1 godzinę. Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka.

  2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.

  3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń