Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek z ziemniakami to domowa klasyka w najlepszym wydaniu. Bez zbędnych udziwnień – tylko prawdziwe składniki, mocny bulion, podsmażony boczek i biała kiełbasa. Aromat podkręca czosnek, ziele angielskie i majeranek, a całość zamyka naturalny zakwas. Żurek przygotowany w ten sposób ma głęboki smak i przyjemnie rozgrzewa – idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły chłodny dzień. Na końcu dodajemy jajko na twardo i zupa gotowa
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 143
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 143
Składniki
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zarumieni i wytopi tłuszcz, dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Całość smażymy razem kilka minut aż kiełbasa lekko się przyrumieni.
Do garnka wlewamy bulion warzywny. Wrzucamy skórę z boczku, liście laurowe, ziele angielskie i zgniecione ząbki czosnku. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aby bulion nabrał aromatu.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu razem z podsmażonym mięsem. Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut). Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Na końcu wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze 5–10 minut, już nie doprowadzając do wrzenia. Żurek z ziemniakami podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, najlepiej w głębokim talerzu na gorąco. Smacznego