Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na rozgrzanie, starodawne danie na schrupanie . Danie to wymienione już jest w XII wiecznej księdze medycznej autorstwa Maimonidesa (żydowskiego filozofa, lekarza, naukowca i fizyka który był nadwornym lekarzem samego Saladyna króla muzułmanów) Danie nazywa się obecnie JEWISH PENICILIN ( Żydowska Penicylina ) - to nie tylko było pyszne ale leczyło - mi.n zakażenie wirusowe, bakteryjne , astmę a nawet trąd .. Danie składa się z kurczaka gotowanego z dodatkiem tłuszczu drobiowego (np , smalec gesi) , plus liść laurowy, cebula, odrobina czosnku, sól , marchew, seler, kapusta , natka pietruszki, nać kopru , tymianek, pieprz i cebula .. Podawane zawsze z Klopsikami z Macy oraz makaronem lub omletem.. ps . Większość dań swoich dedykuję przybliżeniu pamięci szczególnie kobiet i tak jest tym razem - Upamiętniłem osobę Reginy Jonas pierwszej w dziejach kobiety Rabina
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Składniki
Cebulkę , marchewkę , seler, i czosnek blanszujemy na odrobinie smalcu , przez 5 do 10 minut . Następnie dolewamy wody i gotujemy razem z mięsem przez następne 30 minut. W międzyczasie dodajemy świeżo mielony pieprz, i pozostałe zioła . Podczas gdy zupa się gotuje na wolnym ogniu . Mieszamy razem składniki klopsików macy , po czym odstawiamy do lodówki na 30 minut. Pod koniec gotowania zupy , wyciągamy z lodówki ciasto i formujęmy kuleczki , które wrzucamy do gotującej się zupy w której powinny się gotować do 20 minut . Zupę serwujemy gorącą . Danie dla urozmaicenia można też podać z makaronem lub kluseczkami tak jak polski rosół :)