Do góry

Newsy

Przygotuj pizzę w domu. Podpowiadamy, jak!

Pizzeria to nie jedyne miejsce, gdzie masz szansę zjeść smaczną pizzę. Ten włoski specjał możesz przygotować samodzielnie w domu. Zanim przystąpisz do pieczenia, poznaj kilka istotnych wskazówek.

Fot. 123RF/Picsel

Domowa pizza może być równie smaczna jak pizza przyrządzana przez pizzerię. Kluczową rolę odgrywa tutaj odpowiedni przepis oraz jakość składników. Ponadto należy unikać często popełnianych błędów, które sprawiają, że nawet najlepsza receptura nie przyniesie oczekiwanych efektów smakowych.

Sekret domowej pizzy

Każda pizzeria bazuje na sprawdzonym przepisie, który nierzadko stanowi tajemnicę lokalu. Jednak to nie receptura jest najważniejsza, ponieważ cały sekret tkwi w odpowiednim przyrządzeniu ciasta oraz jakości składników.

Ciasto na pizzę jest ciastem drożdżowym, ale wyrabianym ze specjalnej mąki. Chociaż dopuszczalne jest użycie klasycznej mąki pszennej, znacznie lepszym rozwiązaniem jest wybór mąki typu 00. Dzięki niej można uzyskać miękkie w środku i chrupiące na wierzchu ciasto, które nie nasiąka sosem pomidorowym.

Ważny jest także odpowiedni ser. Chociaż upodobaliśmy sobie sery mocno ciągnące się, oryginalna włoska pizza bazuje na mozzarelli. Warto zatem zadbać o to, by do domowej pizzy użyć wysokiej jakości sera - najlepiej pochodzącego prosto z Włoch.

Niebagatelną rolę odgrywa także sos pomidorowy. Przyrządzany z passaty pomidorowej, doprawiony czosnkiem oraz suszonym oregano, jest delikatny i odrobinę słodki. Sprawia, że spód pizzy nie jest suchy.

Sprawdzony przepis na ciasto

- Przepisów na ciasto do pizzy jest wiele. Który z nich jest najlepszy i najbardziej zbliżony do oryginału? Ciężko wskazać tylko jedną recepturę, ponieważ wiele zależy od indywidualnych preferencji smakowych - mówi Tomasz Michalski z Pizzaportal.pl.

Składniki (na 4 spody):

  • 600 g mąki włoskiej typu 00
  • 365 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Do 1/3 szklanki wody oraz 1 łyżki mąki (odjętych z wyżej wymienionych ilości) wkrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na 15 minut - aż do wyrośnięcia rozczynu. W dużej misce umieść mąkę, rozczyn, wodę, oliwę z oliwek oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zacznij dokładnie wyrabiać ciasto (najlepiej opuszkami palców). Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, odstaw je do wyrośnięcia. Najlepiej, jeśli umieścisz je w misce, przykryjesz folią spożywczą (zrób w niej kilka dziurek) i włożysz do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij miskę z lodówki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części. Każdą z nich rozciągnij na kształt koła o średnicy ok. 30 cm - na grubość ok. 7-8 cm. Umieść spody na blaszce, a następnie uformuj delikatny rant. Piecz w maksymalnej temperaturze na najniższym poziomie piekarnika. Warto skorzystać ze specjalnego kamienia do pizzy - wówczas efekt będzie maksymalnie zbliżony do oryginału.

Sos pomidorowy jest ważny

O jakości pizzy świadczy w dużej mierze sos pomidorowy, którym smaruje się surowe ciasto. Teoretycznie może to być tylko ketchup lub koncentrat pomidorowy, ale... danie nie będzie smaczne. Chcąc odwzorować oryginalny smak pizzy - takiej, którą oferuje włoska pizzeria - należy skorzystać z passaty pomidorowej.

Zacznij od zeszklenia czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie dodaj passatę, odrobinę soli oraz 1 łyżeczkę oregano. Gotuj sos na wolnym ogniu przez ok. 40 minut - aż osiągnie gęstą konsystencję. Po przestygnięciu, zmiksuj blenderem.

Nałóż niewielką ilość sosu na spód pizzy i wyłóż ulubione składniki.

Moc dodatków

Ilość składników wykładanych na wierzch pizzy nie może przytłaczać. Trzeba zachować umiar, aby nie „zabić" smaku ciasta oraz móc wygodnie spożywać pizzę w dłoniach.

Jeżeli chodzi o rodzaj składników, można postępować zgodnie z włoską zasadą: „im mniej, tym lepiej". Warto zatem ograniczyć się np. do sosu pomidorowego, mozzarelli, pieczarek i szynki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby bardziej zaszaleć i stworzyć własną wariację na temat włoskiego przysmaku.

Jak pokazuje raport „Talerz Polaka 2015" przygotowany przez PizzaPortal.pl, pizzerie najczęściej realizują zamówienia na pizzę z pieczarkami (75% zamówień), szynką (64% zamówień) czy salami (59%). Sporą popularnością cieszy się również cebula, papryka, kukurydza, kurczak, a nawet... ananas. W roli dodatków świetnie sprawdzą się jeszcze:

  • rukola i inne sałaty
  • ogórek kiszony
  • kawałki mięsa wołowego

Warto jednak pamiętać, że przy przyrządzaniu własnej pizzy, wybór składników jest właściwie niczym nieograniczony. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować i tworzyć ulubione smakowe połączenia.

Tych błędów nie popełniaj

Jeżeli chcesz mieć pewność, że przygotowana przez Ciebie pizza będzie wyśmienita, unikaj często popełnianych błędów. Błędów, które mogą rzutować na smaku włoskiego specjału.

  • unikaj słabej jakości produktów
  • nie wyrabiaj ciasta intensywnymi ruchami
  • pozwól, aby ciasto poleżakowało nawet kilka godzin
  • nie piecz pizzy w niskiej temperaturze

Stosując się do powyższych wskazówek, masz szansę na przyrządzenie pizzy doskonałej w smaku. Takiej, którą oferuje niejedna pizzeria ciesząca się uznaniem największych koneserów tego włoskiego dania.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń