Do góry

Książki

Różane przepisy

Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka "Jadalnych kwiatów" i "Pysznych chwastów" powraca z nowymi inspiracjami do kuchni i domowego spa.

Różane przepisy to pomysły na oryginalne jedzenie i naturalne kosmetyki do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu.

Poznaj smak różanego chleba, trufli w kwiatowym pudrze czy pesto z owoców róży. Zakochaj się w balsamie do ust i luksusowym musie do ciała. Niech ogarnie cię słodka różana rozkosz!

W książce znajdziecie przepisy kulinarne:

  • Przecier różany
  • Żywy ocet różano-malinowy
  • Marokańska sałatka z pomarańczami
  • Terrine z łososia z rabarbarem
  • Polędwiczki w sosie z białej czekolady
  • Szarlotka różana na kruchym cieście
  • Różane tiramisu
  • Nalewka z owoców z dzikiej róży

Oraz na kosmetyki:

  • Delikatny krem różany na zimno
  • Miodowy balsam na bardzo wysuszoną skórę
  • Różana maseczka do cery normalnej oraz dojrzałej
  • Słodki różany peeling
  • Musujące różane kule kąpielowe

I wiele innych!

Nalewka z owoców dzikiej róży

Dawniej owoce róży na nalewkę zbierały panny na wydaniu. Słój z nalewką w oknie stanowił znak - zaproszenie dla potencjalnych absztyfikantów.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg przemrożonych owoców dzikiej roży
  • 750 ml alkoholu 70%
  • 250 ml wódki
  • 250 ml brandy
  • 500 ml miodu
  • 500 ml wody
  • 2 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonego rumianku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Owoce róży umyj i oczyść z szypułek, gęsto ponakłuwaj szpilką. Zalej spirytusem, dodaj przyprawy. Szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząśnij. Po tym czasie odcedź alkohol. Przegotowaną wodę ostudź do temperatury około 40°C i rozpuść w niej miód. Połącz z intraktem, dodaj wódkę i brandy. Odstaw na noc, po czym przelej do butelek, zamknij i odłóż do leżakowania na przynajmniej 4 miesiące.

Szarlotka różana na kruchym cieście

Oto jak zwykłą szarlotkę można przerobić na niezwykłe ciasto.

SKŁADNIKI (tortownica 18-20cm)

Kruche ciasto

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 ½ łyżki cukru z wanilii
  • ok. 300 g mąki
  • 1 łyżka oliwy lub 1 żółtko

Nadzienie

  • 8-10 jabłek
  • sok z cytryny
  • 1 garść płatków róż lub słoiczek przecieru różanego
  • bita śmietana lub lody waniliowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłka umyj, obierz, pokrój w cieniutkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Ewentualnie dodaj odrobinę cukru, jeżeli są bardzo kwaśne oraz gdy będziesz używać surowych płatków róż. Zagnieć ciasto, odetnij 1/3 i odłóż na bok. Resztą wyłóż spód i boki tortownicy. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190°C. Na upieczony spód wyłóż przygotowane jabłka, przekładając je posiekanymi płatkami róż lub posmaruj go przecierem różanym. Na wierzchu ułóż krateczkę z wałeczków utoczonych z reszty ciasta. Piecz w temperaturze 180°C, od 40 minut do 1 godziny w zależności od grubości warstwy jabłek. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń