Do góry

Newsy

Rozgrzewające crumble z jabłkami i gruszką

Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku.

Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową porcję bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

Na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g mąki orkiszowej (np. Basia tortowa orkiszowa)

 

1. Owoce obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wymieszać z posiekanymi orzechami, imbirem i przyprawą do piernika, odstawić.

2. Przygotować kruszonkę - do pokrojonego w kostkę masła dodać cukier i mąkę orkiszową, rozcierać w palcach aż powstaną charakterystyczne okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha i będzie się rozpadać dodać więcej masła, jeśli będzie zbyt zbita dosypać odrobinę mąki. Gotową kruszonkę odłożyć do lodówki.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół. Owoce przełożyć do mniejszych miseczek lub naczynia żaroodpornego i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec 40-45 minut aż owoce zmiękną i puszczą sok, a kruszonka nabierze złotego koloru.

4. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

Rozgrzewające crumble z jabłkami i gruszką na INTERIA.TV.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń