Do góry

Konkursy

Rozstrzygnięcie konkursu: jak wykorzystasz kaszę jaglaną w kuchni?

Okazuje się, że kasza jaglana nie musi być nudna! Zwycięzcy konkursu przekonują, że kaszę można wykorzystać do każdego posiłku, począwszy od śniadania, na kolacji skończywszy.

Bardzo dziękujemy za to, że tak licznie, podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na wykorzystanie kaszy jaglanej. Spośród wszystkich wspaniałych zgłoszeń mogliśmy wyróżnić tylko trzy. Komisja konkursowa zadecydowała, że książka Marka Zaremby pt. Jaglany detoks powędrują do:

Pani Angeliki:

"Uwielbiam kaszę jaglaną na różne sposoby: na słodko, ale i na wytrawnie.. Na śniadanie jem często jaglankę z prażonym jabłkiem, cynamonem i orzechami. Jest świetnym składnikiem zup, nadaje się do farszu do wegetariańskich gołąbków. Piekę z niej pasztety warzywne, np. z dodatkiem soczewicy i suszonej śliwki. Świetna jest też w sałatce na ostro, z pokrojonym w kosteczkę awokado i pomidorem, z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Jest produktem uniwersalnym :)"

Pani Ani:

"Mamo, przepraszam, ale TY jesteś świrem kaszowym" - tak podsumowała moje poczynania moja 9 letnia córka. "Gdybyś mogła żywylibyśmy się tylko jaglanką". Nie obraziłam się, nie zaprzeczyłam, nawet się uśmiechnęłam. Szczera prawda. Pytanie tego konkursu powinno brzmieć "Jak nie wykorzystujesz kaszy jaglanej w kuchni?". Bo ja z mojej ukochanej kaszy jaglanej, którą uważam za cudowny twór natury, podstawę leczenia wielu schorzeń robiłam już chyba wszysytko zaczynając od naleśników, placków, ciast, ciasteczek, a kończąc na chlebie i wytrwanych daniach obiadowych. Kaszę pijemy w smoothie i jemy w nadziewanym jabłku, piwo zagryzami chipsami z kaszy jaglanej, a kawę popijamy rafaello z kaszy. Kasza w moim domu jest codziennie i zajmuje zaszczytne miejsce w szafie! Kasza jaglana to królowa kasz - można z niej zrobić wszystko."

Pani Kingii:

"Kasza jaglana! Jaglana kasza!
Nie tylko moja, także i Wasza.
Używam często ją do obiadu,
lubiąc za wartość cennego składu,
czy do kurczaka, czy też do rybki,
a ją gotuje się w sposób szybki.
Robię z niej także budyń jaglany,
to sprytny deser, co smakowany
bywa przez całą moją rodzinę.
Z kaszą jaglaną - nigdy nie zginę!"

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń