Śniadanie mistrzów Marysi

Marysia postawiła na wytrawne bułeczki, słodkie naleśniki i przepyszną szakszukę, do tego zaserwowała zielone smoothie i malinową herbatę.

Scones
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka suszonego czosnku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
¼ łyżeczki mielonej papryczki chili
125 g zimnego masła
1 jajko
½ szklanki śmietany 18%
2 łyżki zimnej wody
1 szklanka startego sera cheddar
½ szklanki posiekanego, cienkiego szczypiorku
1 jajko
grubo mielona sól morska
pieprz do smaku
50 g masła

Pancake'i
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
300 ml mleka

Szakszuka
1 cebula
1 łyżka oleju do smażenia
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
6 pomidorów pelati (podłużne, ze zwartym miąższem)
2 łyżki sosu sriracha
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
4 jajka
2 łyżki posiekanego, cienkiego szczypiorku
100 g sera feta

Smoothie
3 pomarańcze
2 cytryny
½ ananasa
2 garści szpinaku
3 gałązki selera naciowego

Herbata
2 torebki herbaty malinowej
3 łyżki cukru
1 cytryna

Dodatki do pancake'ów
½ litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
100 ml syropu klonowego
borówki, czerwone porzeczki, maliny, jeżyny do dekoracji
1 marakuja
konfitura jeżynowa
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 205°C.

Zrobić scones: mąkę, proszek, sodę, przyprawy oraz masło zmieszać aż do uzyskania kruszonki. Dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto na stolnicy kilka razy złożyć i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wyciąć 13-15 krążków. Rozłożyć je na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Piec 25 minut.

Zrobić ciasto na pancake'i: zmieszać wszystkie składniki i odstawić, by ciasto odpoczęło.

Przygotować szakszukę: usmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie paprykę i pomidory obrane ze skóry. Doprawić. Przełożyć do żeliwnego naczynia. Piec z jajkami przez 10 minut. Podawać na ciepło ze szczypiorkiem i serem feta.

Zrobić smoothie: zmiksować wszystkie składniki w blenderze.

Zaparzyć herbatę, dodać cukier i cytrynę.

Usmażyć pancake'i, ubić śmietanę, udekorować owocami. Podawać z syropem klonowym i konfiturą.

Wszystko wyłożyć na tacę.

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4295

30 min
5
Przekąski Paluszki serowe

Paluszki serowe to hit każdej imprezy. Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem...

Odsłon: 969

15 min
6
Sałatki Sałatka z buraczków i marchewki

Sałatka z buraczków i marchewki to idealny dodatek do obiadu i kolacji na cie...

Odsłon: 2230

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0