Do góry

Newsy

Śniadaniowy savoir-vivre

O tym, jak istotny jest pierwszy posiłek dnia głosi nawet popularne stare przysłowie - „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Jakie zasady obowiązują podczas tego posiłku dnia etykiety savoir-vivre?

Fot. materiały prasowe/Hefra

Choć w różnych zakątkach świata wygląda ono inaczej, śniadanie powinno być zdrowym i energetycznym posiłkiem, który zapewni organizmowi energię na resztę dnia.

W kręgach biznesowych jest to dobra okazja do przedyskutowania kwestii zawodowych w lekkiej atmosferze. Zgodnie z zasadami savoir-vivre wyróżniamy trzy typy śniadań:

  • prywatne - które zazwyczaj odbywa się w domu z rodziną lub np. w pokoju hotelowym.
  • nieoficjalne - np. podczas konferencji, gdzie jedzenie serwowane jest w postaci np. szwedzkiego stołu,
  • oficjalne - odbywa się po godzinie 12:30 i przypomina obiad. Często serwowane jest w formie bufetu, choć nie jest to regułą.

Podczas oficjalnego śniadania serwowane są lekkie dania obiadowe. Na stole pojawiają się elegancje sztućce obiadowe, oraz tzw. sztućce środka stołu - specjalne do ryb, sałat, czerpak do sosu, czy sztućce deserowe. Ze względu na porę dnia jest to odpowiednik biznesowego lunchu (często nazywanego brunchem od angielskich słów „breakfast" i „lunch"). Dania serwowane mogą być w serwisie talerzowym tzw. niemieckim lub też francuskim, gdy półmiski podawane są z lewej strony gości. Warto też podkreślić, że do śniadania nie wypada serwować alkoholu. Wyjątek stanowi jedynie szampan.

Zasady dotyczące pieczywa

Przed rozpoczęciem posiłku otrzymamy zazwyczaj koszyk z pieczywem. Należy jednak pamiętać o ważnej zasadzie - w sytuacjach oficjalnych chleb należy łamać, nie wolno go natomiast kroić. Ten zwyczaj ma swoje korzenie w tradycji chrześcijańskiej, gdzie chleb oznacza ciało Chrystusa, dlatego nie należy kroić go ostrym nożem. Nóż przeznaczony do masła charakteryzuje się tępą krawędzią i ma nieco większą powierzchnię do smarowania, niż standardowy nóż.

Popularne rodzaje śniadań na świecie

Ze względu na tradycję i różnorodne upodobanie kulinarne na świecie, śniadanie może różnić się od siebie w wielu krajach. Najpopularniejsze typy to:

Kontynentalne

Uznane za najpopularniejsze. Serwuje się wówczas pieczywo, które smarujemy odpowiednim nożem do masła, miód, dżem oraz kawę i herbatę wraz z odpowiednią zastawą. Rozszerzona wersja może obejmować również wędlinę, ser, jajko (np. na twardo lub w formie jajecznicy), pasztet, parówki lub bekon oraz wybór owoców.

Angielskie

Kaloryczne danie zazwyczaj zawiera jajka (np. sadzone lub na bekonie, czy szynce, w formie jajecznicy lub w koszulkach), bekon, parówki, kiełbasę, white lub black pudding, smażone pieczarki, pomidory (mogą być pieczone), fasolkę w sosie pomidorowym, hash browns (krokieciki w panierce smażone w głębokim tłuszczu), tosty z dżemem (cechą charakterystyczną jest dużo dżemu pomarańczowego), owsiankę lub płatki z mlekiem, kawę, herbatę, soki oraz liczne sosy (np. ketchup, brown sauce, pink sauce itd.)

Wiedeńskie

Cechą charakterystyczną są tu jajka po wiedeńsku, czyli w szklance. Śniadanie tego typu uchodzi za bardzo eleganckie.

Amerykańskie

Zazwyczaj są to naleśniki typu „pancakes" lub francuski tost, które polewa się syropem klonowym. Amerykanie bardzo lubią również jeść „peanut&jelly sandwich", czyli kanapkę z masłem orzechowym i dżemem.

-------------------------

O tym, jakie zasady obowiązują w czasie śniadania, dowiedzieliśmy się w czasie spotkania zorganizowanego przez markę Hefra. będącej jedynym polskim producentem sztućców oraz galanterii stołowej - wytwarzanych w całości ze srebra, platerowanych srebrem i wykonanych ze stali nierdzewnej.
HEFRA kontynuując wieloletnią tradycję swych poprzedników, niezmiennie od dziesiątków lat, oferuje swoim klientom ekskluzywne, najwyższej jakości elementy zastawy stołowej. Jako jedyny w Polsce producent wykonuje sztućce oraz galanterię stołową wykonane w całości ze srebra o najwyższej próbie 925, wytwarzając jednocześnie produkty platerowane srebrem próby 999, a także wykonane z wysokogatunkowej stali chromowo-niklowej 18/10. Ich wysublimowane kształty przeplatają w sobie nowoczesną technologię wraz z tradycją i doświadczeniem.

Źródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń