Ewa_Gotuje

Soki - samo zdrowie

Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia.

Fot. 123RF/Picsel

Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez pasteryzację, czyli szybkie podgrzanie soku, po to, aby zniszczyć znajdujące się z nim drobnoustroje.

Nektary i napoje dostępne na rynku to nic innego jak rozcieńczone soki owocowe, z dodatkiem wody, cukru, i barwników. Zazwyczaj są one bardzo słodkie, i zamiast zaspokajać nasze pragnienie, tylko je pobudzają. Lepiej ich unikać, gdyż są kaloryczne i mają niewiele wartości odżywczych.

Sok z trawy

Prawdziwe soki natomiast to źródło wielu witamin, przede wszystkim witaminy C. Soki z kartonu również są w nią bogate, ale najlepsze są świeże, prosto z owoców. Obecnie w sklepach możemy kupić świeżo wyciśnięte soki w małych butelkach - należy szukać ich w lodówkach, a w większych marketach często możemy spotkać specjalne stoiska gdzie możemy napić się świeżego soku. W niektórych krajach zaczęły się już pojawiać specjalne bary, oferujące szeroki wybór świeżych soków, a niektóre z nich oferują nawet sok z ? trawy. Nie jest to znana nam z parków trawa, lecz młode pędy pszenicy, które bogate są w minerały, witaminy, aminokwasy, i chlorofil, który oczyszcza organizm.

Chętnie pijemy przede wszystkim soki owocowe, dużą popularnością cieszy się też sok marchwiowy, ale zapominamy, że soki można również robić z innych warzyw i kiełków. Aby poprawić koncentrację, możemy wypić sok ze szpinaku bądź selera naciowego; gdy cierpimy na bezsenność świetnie sprawdzi się sok z kalafiora, kiełków fasoli oraz marchewki; a osoby, które cierpią na skurcze mięśni powinny sięgnąć po sok selerowo-marchwiowy. Sok pomidorowy to sprawdzony sposób na kaca; a sok ze śliwek to stosowany przez nasze babcie lek na uciążliwe zaparcia. Osoby odchudzające się powinny wzbogacić swoją dietę o sok z żurawin czy sok z selera.

Najlepsze są metody prababek

Nasze prababki chętnie spożywały sok brzozowy - dziś już nieco zapomniany, ale powoli wracający do łask. Otrzymywany przez głębokie nacięcie brzozy wczesną wiosną, lekko słodkawy, był napojem leczniczym stosownym na Słowiańszczyźnie od wieków. Przede wszystkim oczyszcza on organizm, reguluje przemianę materii, wpływa na wygląd naszej skóry i włosów; stosuje się go podczas leczenia chorób układu moczowego. Możemy kupić go w sklepach ze zdrową żywnością, lub w dużych marketach.

Obecnie często słyszy się o dobroczynnym działaniu soku z aloesu - świetnie wpływa na wygląd skóry poprzez jej długotrwałe nawilżanie. Jego spożywanie wzmacnia odporność, przede wszystkim usprawnia pracę przewodu pokarmowego, pomaga w walce z przeziębieniami i grypą.

Powoli zaczynamy doceniana uzdrawiające właściwości soków - powstał nawet termin "sokoterapia" oznaczający leczenie i oczyszczanie organizmu odpowiednio dobranymi sokami. Soki możemy przygotowywać z domu - wystarczy tylko kupić sokowirówkę, owoce, warzywa i? do dzieła. To smaczny i przyjemny sposób na zachowanie zdrowia i młodego wyglądu.

Wykorzystano:
Wikipedia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3896

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3