Do góry

Newsy

Sposób na różowe wino

We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek?

Fot. 123RF/Picsel

Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie odcedza się skórki winogron, a pozostały moszcz, tak jak w przypadku win białych, poddawany jest procesowi fermentacji.

Kolory różowego wina zdumiewają różnorodnością, począwszy od jasnego łososiowego, przez pudrowy róż, po bardzo głęboko, lecz wyraźnie przezroczysty czerwony. Ogromną zaletą tych win jest smak, wyraźnie wyczuwalny aromat ciemnych owoców z odrobiną goryczki (tak jak w przypadku win czerwonych), jednocześnie szybko gaszą pragnienie i da się w nich wyczuć nutę świeżości (tak jak wina białe).

Bogata historia

Różowe wina były znane już od dawna, jednak swój renesans przeżyły w USA, w Kalifornii wraz z pojawieniem się tak zwanego Białego Zinfandela. Kiedy klasyczne wytrawne wina okazały się dla amerykanów mało słodkie, na ratunek przyszedł trunek łączący w sobie cechy wina czerwonego i białego. Jak się okazało, kompozycja taka była (i jest nadal) idealna dla osób rozpoczynających swoją przygodę z winem.

Półsłodkie czy wytrawne?

Jednym z najbardziej powszechny mitów panujących na temat różowego wina, jest opinia, jakoby było ono półsłodkie. Mówi się tak zwłaszcza o winach podczas produkcji których proces maceracji trwał dłużej, a ich zabarwienie jest zbliżone do ciemnoróżowego. Taki kolor, nie jest wcale informacją na temat „słodkości" wina, jedynie faktem, że ma ono nieco więcej cech wina czerwonego, więcej goryczki i tanin. Powinno zatem być odbierane bardziej jako wino wytrawne.

Jak podawać?

Różowe wina (rozmaite rosé, frappato, beaujolais, cerasuolo, bardolino) warto potraktować jako doskonały orzeźwiający trunek na lato, powinno podawać się je zawsze schłodzone (10-12°C) w kieliszkach do białego wina. Co więcej, takie wina powinny zostać z reguły wypite maksymalnie 2-3 lata po zabutelkowaniu (podobnie jak w przypadku wina białego).

Doborowe towarzystwo

Dzięki różnorodności stylów różowe wino wyśmienicie komponują się z potrawami całego wachlarza kuchni świata. Idealnie sprawdzi się podane w towarzystwie lekkich dań z drobiu, wędlin, serów, owoców morza czy sałatek (sałatka Cezar, sałatki z kurczaka i tuńczyka, sałatka ziemniaczana) - polecane lekkie wina czerwone. Ponadto słodycz takich win równoważy słony smak przekąsek: orzeszków ziemnych, chipsów, paluszków, tarty cebulowej, potraw z pasternakiem i wszelkich pikantnych dań - zwłaszcza tych z dodatkiem chili (np. pikantne skrzydełka z kurczaka). Klasyczna kuchnia sugeruje również serwowanie różowego wina do przystawek okropionych sosem vinaigrette oraz wszelkich dań włoskich (pizzy, pasty, spaghetti i innych makaronów z sosami pomidorowymi). Wina różowe półsłodkie doskonale komponują się również z deserami.

Jeżeli zapragniecie podać na kolację danie z białej ryby (czy to grillowanej, zapiekanej albo pieczonej) lub łososia idealnym kompanem okaże się wino dojrzałe i mocno owocowe. Sprawdzi się ono również jako dodatek do sosów na bazie ryb albo lekkiego dresingu pietruszkowego lub holenderskiego.

Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczne nagrody. Kliknij >>

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń