Świeże jajko - jak je rozpoznać?

W okresie wielkanocnym zużywamy wyjątkowo dużo jajek. W końcu są one składnikiem ciast, sosów, pasztetów oraz wielu innych potraw. Jak sprawdzić, czy aby na pewno są one świeże?

Fot. 123RF/Picsel

Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty.

W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli kupujemy jajka. Tutaj, w pierwszej kolejności musimy zaufać terminowi ważności, jaki widnieje na opakowaniu, a następnie domowymi sposobami sprawdzić świeżość zakupionego towaru. Istnieje kilka sposobów, które wykażą czy sięgnęliśmy po właściwie opakowanie, ze świeżymi jajkami, czy też będziemy musieli ponownie udać się do sklepu.

1. Potrząśnij

Wyjmij jedno jajko z pudełka, przyłóż do ucha i energicznie nim potrząśnij. Jeśli nie usłyszysz żadnego odgłosu możesz mieć pewność, że masz do czynienia ze świeżymi jajkami. Gdy jednak podczas potrząsania jajko zacznie „chlupotać", należy przypuszczać, że termin jego ważności zbliża się ku końcowi lub minął już jakiś czas temu.

2. Powąchaj

Najłatwiejszym sposobem, który umożliwi nam wyeliminowanie zepsutego jajka, i nie pozwoli dodać go do przygotowywanych przez nas potraw - jest test za pomocą węchu. Rozbij jajko i umieść je na talerzu bądź w misce. Jeśli nie poczujesz intensywnego zapachu, śmiało możesz wykorzystać jajko do tworzenia wyśmienitych dań.

Pobierz aplikację smaker

3. Zanurz w wodzie

Najbardziej znanym sposobem na sprawdzenie świeżości jajka jest test, polegający na zatopieniu go w wodzie. Jajko, które ma kilkanaście dni lub kilka tygodni wypełnia się powietrzem, wszystko za sprawą porowatej budowy skorupki. Im więcej powietrza w środku jajka, tym jego świeżość jest bardziej wątpliwa.

Do miski lub garnka nalej zimnej wody, możesz ją lekko posolić, ale nie jest to konieczne. Następnie do naczynia włóż jajko - jeśli pozostanie na dnie, to znak, że możesz go użyć do przygotowania każdej potrawy. Jeśli ustawi się w wodzie pionowo, możesz przypuszczać, że ma już kilkanaście dni, ale nadal nadaje się do spożycia. Gdy jajko, które włożyłeś do wody wypłynie na powierzchnię, oznaczać to będzie, że jest wypełnione powietrzem i pod żadnym pozorem nie nadaje się do jedzenia lub wykorzystania jako składnika do potraw.

4. Przyjrzyj się skorupce

Jeszcze przed zakupem jajek sprawdź ich wygląd. Jeśli skorupka będzie matowa i chropowata, to znak, że są świeże. Skorupki starzejących się jajek są bardzo gładkie i błyszczące.

Test na świeżość jajka możemy także przeprowadzić po jego ugotowaniu. Wyznacznikiem świeżości będzie wówczas położenie żółtka względem ścianek jajka - im dalej od nich tym lepiej. Żółtko ułożone w samym centrum jajka jest gwarancją świeżości i dobrego smaku.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 328

30 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 116

30 min
4
60 min
15
Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 175

15 min
15
Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 609

15 min
17

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

0
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4