Szarlotka jak u mamy Julki - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julka Łycyn zaprezentowała przepis na szarlotkę swojej mamy.

Ciasto kruche

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
  • 450 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g smalcu
  • 110 g jasnego cukru brązowego
  • 3 łyżki cukru muscovado

Jabłka

  • 4 jabłka
  • 500 g dżemu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżka cukru muscovado
  • cynamon do posypania jabłek
  • cukier muscovado do posypania jabłek

Bezowa pianka

  • 4 białka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ciasto kruche

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części (dwie większe i jedną mniejszą). Schłodzić w zamrażalce. Jedną z większych części rozwałkować i wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 170°C do delikatnego przyrumienienia brzegów.
Jabłka
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, większość podsmażyć. Dodać dżem, cynamon i cukier, zagotować. Wyłożyć na ciasto, a na wierzch położyć resztę pokrojonych jabłek, posypać cynamonem i cukrem muscovado. Na to wysypać startą na grubych oczkach mniejszą część ciasta. Podpiec w temperaturze 170°C do zarumienienia.
Bezowa pianka
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto i piec przez 5 minut w temperaturze 170°C.
Z trzeciej części ciasta kruchego wyciąć kratkę i położyć na cieście. Piec do przyrumienienia (około 10-15 minut) w temperaturze 170°C.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 90

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4712

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0