Sezon na dynię

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julka Łycyn zaprezentowała przepis na szarlotkę swojej mamy.

Ciasto kruche

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
  • 450 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g smalcu
  • 110 g jasnego cukru brązowego
  • 3 łyżki cukru muscovado

Jabłka

  • 4 jabłka
  • 500 g dżemu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżka cukru muscovado
  • cynamon do posypania jabłek
  • cukier muscovado do posypania jabłek

Bezowa pianka

  • 4 białka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ciasto kruche

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części (dwie większe i jedną mniejszą). Schłodzić w zamrażalce. Jedną z większych części rozwałkować i wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 170°C do delikatnego przyrumienienia brzegów.
Jabłka
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, większość podsmażyć. Dodać dżem, cynamon i cukier, zagotować. Wyłożyć na ciasto, a na wierzch położyć resztę pokrojonych jabłek, posypać cynamonem i cukrem muscovado. Na to wysypać startą na grubych oczkach mniejszą część ciasta. Podpiec w temperaturze 170°C do zarumienienia.
Bezowa pianka
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto i piec przez 5 minut w temperaturze 170°C.
Z trzeciej części ciasta kruchego wyciąć kratkę i położyć na cieście. Piec do przyrumienienia (około 10-15 minut) w temperaturze 170°C.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem to jedno z najprostszych ciast – a jakże smaczne! Jego p...

Odsłon: 3324

30 min
3
30 min
3

Przepis dnia

Ciasta tort ambasador

osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam...

Odsłon: 27405

60 min
69
Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

Odsłon: 1233

60 min
4
15 min
2