Do góry

Bake off

Tort czekoladowo-pomarańczowy - przepisy z "Bake Off Junior"

Marysia Depereas zdecydowała się na połączenie czekolady z pomarańczą, a jak wiemy, taki duet jest nie do pobicia!

Biszkopt
3 jaja
100 g drobnego cukru do wypieków
100 g zmielonych migdałów (bez skórki)
38 g mąki pszennej
38 g kakao
4 białka
38 g drobnego cukru do wypieków

Ciasteczka
100 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
2 jajka
250 ml mleka
50 g masła

Migdały w karmelu
150 g cukru
40 ml wody
75 g obranych migdałów

Pralina
50 g gorzkiej czekolady
100 g migdałów w karmelu
40 g chrupiących ciasteczek

Żelka pomarańczowa
10 pomarańczy
2 cytryny
6 listków żelatyny po 10 g

Mus czekoladowy
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g cukru
6 jajek
4 łyżki kakao
2 listki żelatyny po 10 g

Pomada
200 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany kremówki
2 listki żelatyny po 10 g
1 łyżka oleju kokosowego

Poncz
sok z 2 cytryn
50 ml likieru z gorzkich pomarańczy
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka soku pomarańczowego

Dekoracja
4 herbaciane róże

Biszkopt
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy dodać jajka i cukier, ubić (użyć końcówek miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej, puszystej piany. Dodać zmielone migdały i krótko zmiksować do połączenia. Wsypać przesianą mąkę i kakao, ponownie delikatnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka, pod koniec stopniowo dodać cukier. Połączyć masy, delikatnie mieszając szpatułką. Wlać do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Ciasteczka
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie usmażyć na patelni (na rozgrzanym maśle) jak naleśniki, wylewając bardzo cienką warstwę ciasta. Następnie zwinąć w ruloniki i każdy przekroić na trzy części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190°C przez około 10-15 minut do złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.

Migdały w karmelu
Blaszkę wysmarować cienką warstwą oleju. Cukier i wodę zagotować do otrzymania jasnozłotego koloru. Dodać migdały i wymieszać. Gotować do otrzymania karmelu. Przelać na blachę, wyrównać i zostawić do zastygnięcia. Gdy będą już twarde, połamać i zmiksować.

Pralina
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i wymieszać z przygotowanymi migdałami. Ciastka drobno pokruszyć i dodać do powstałej pasty. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy blatu migdałowego lub odrobinę mniejszy. Pralinę wyłożyć na papier na kształt koła, wyrównać. Wstawić do zamrażarki na około godzinę (lub dłużej, do zastygnięcia).

Żelka pomarańczowa
Sok i obrane ze skórki cząsteczki pomarańczy doprawić sokiem z cytryny, doprowadzić do wrzenia i dodać żelatynę. Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm i pozostawić do zastygnięcia.

Mus czekoladowy
Czekoladę i masło rozpuścić, utrzeć żółtka z kakao, ubić białka z cukrem. Żółtka zmieszać z czekoladą, dodać pianę oraz żelatynę.

Pomada
Wszystkie składniki rozpuścić i zmieszać.

Poncz
Wszystkie składniki zmieszać.

Dekoracja
Biszkopt nasączyć, następnie warstwami nałożyć pralinę, żelkę oraz mus czekoladowy. Całość pokryć pomadą. Udekorować herbacianymi różami oraz pozostałymi ciasteczkami (z przepisu powinno wyjść więcej niż potrzeba do praliny).

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń