Grill - temat specjalny

Tort dla siostry Grzegorza - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Siostra Grzegorza bez wątpienia będzie zachwycona tym tortem. Biszkopt przekładany kremem z bananów i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę!

Biszkopt
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody

Mini serniczki na zimno w kształcie serduszek
500 g twarogu półtłustego (w temperaturze pokojowej)
½ szklanki śmietanki kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru pudru
¼ szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny
1 granat

Truskawkowe coulis
500 g mrożonych truskawek
100 ml soku jabłkowego
50 g cukru

Krem bananowy
3 banany
50 g mlecznej czekolady
400 g serka mascarpone
400 ml śmietany 36%
1 szklanka cukru pudru
1 limonka

Krem z masła orzechowego
100 g masła
¾ szklanki masła orzechowego
2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
¼ szklanki mleka

Custard z wanilią i anyżem
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
1 laska wanilii
3 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka zmielonych ziaren kardamonu
6 jajek
120 g cukru

Dekoracja z czekolady i owoców
200 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
8 czereśni

Biszkopt
Mąki i proszek do pieczenia wymieszać w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie, cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąki i wodę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia się składników. Dno tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim biszkopt na parę minut. Gdy lekko ostygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Mini serniczki na zimno w kształcie serduszek
Ser przełożyć do miski, wlać śmietanę kremówkę, dodać przesiany cukier puder i delikatnie zmiksować. Zagotować wodę i rozpuścić w niej żelatynę, lekko przestudzić. Żelatynę wlewać bardzo powoli do masy serowej, miksując na niskich obrotach. Granat obrać, pestki dodać do masy i wymieszać. Masę przełożyć do 6 foremek w kształcie serca, wstawić do lodówki lub zamrażarki.

Truskawkowe coulis
Truskawki zmiksować z sokiem jabłkowym i cukrem, do momentu uzyskania musu. Całość przelać do rondla i gotować aż zgęstnieje. Przecedzić przez sitko, zostawić do ostudzenia.

Krem bananowy
Banany obrać ze skórki i zblendować z serkiem mascarpone i czekoladą na jednolitą masę. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę z cukrem pudrem. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodać do niej masę z bananów i serka mascarpone. Całość miksować do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Skórkę limonki zetrzeć i dodać do masy. Wycisnąć sok, wymieszać.

Krem z masła orzechowego
Masło i masło orzechowe zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać cukier puder, ekstrakt z wanilii i mleko. Zmiksować wszystko razem, stopniowo zwiększając prędkość obrotów miksera.

Custard z wanilią i anyżem
Śmietankę, mleko, laskę wanilii, anyż i kardamon zagotować w rondelku, lekko ostudzić. Następnie wyjąć laskę wanilii. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucierać z cukrem na jasną, puszystą masę. Ucierając żółtka, wlać (cienkim strumieniem) lekko ostudzony mleczno-śmietankowy płyn. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do ogrzanego rondelka. Podgrzewać przez 5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie doprowadzać do wrzenia). Przelać krem do naczynia i schładzać cały czas mieszając. Można przyspieszyć studzenie, wkładając naczynie do miski z zimną wodą i lodem.

Złożenie ciasta
Upieczony biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat posmarować kremem orzechowym i kremem bananowym. Położyć 2 blat i posmarować kremem orzechowym, a następnie kremem bananowym. Na wierzchu ułożyć w rozetę mini serniczki. Na wierzch serniczków wyłożyć truskawkowe coulis. Custard przelać do sosjerki, podawać razem z tortem. Pozostały blat biszkoptu odłożyć - nie będzie użyty (jeśli biszkopt nie będzie zbyt wysoki - przekroić na 2 blaty i użyć całości).

Dekoracja z czekolady i owoców
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zatemperować. Wylać na płaską powierzchnię, na której położony jest prostokątny kawałek folii ażurowej (z dekoracyjnymi wycięciami). Zastygającą na folii czekoladę przyłożyć dookoła tortu i zostawić do całkowitego zastygnięcia. Na koniec ostrożnie oderwać folię. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zatemperować. Wylać na folię spożywczą i foremką do ciastek odcisnąć kwadraty. Włożyć do lodówki, pozostawić do stwardnienia. Wierzch tortu udekorować elementami z białej czekolady i czereśniami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 217

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 53

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2