Do góry

Bake off

Tort dla siostry Grzegorza - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Siostra Grzegorza bez wątpienia będzie zachwycona tym tortem. Biszkopt przekładany kremem z bananów i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę!

Biszkopt
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody

Mini serniczki na zimno w kształcie serduszek
500 g twarogu półtłustego (w temperaturze pokojowej)
½ szklanki śmietanki kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru pudru
¼ szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny
1 granat

Truskawkowe coulis
500 g mrożonych truskawek
100 ml soku jabłkowego
50 g cukru

Krem bananowy
3 banany
50 g mlecznej czekolady
400 g serka mascarpone
400 ml śmietany 36%
1 szklanka cukru pudru
1 limonka

Krem z masła orzechowego
100 g masła
¾ szklanki masła orzechowego
2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
¼ szklanki mleka

Custard z wanilią i anyżem
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
1 laska wanilii
3 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka zmielonych ziaren kardamonu
6 jajek
120 g cukru

Dekoracja z czekolady i owoców
200 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
8 czereśni

Biszkopt
Mąki i proszek do pieczenia wymieszać w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie, cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąki i wodę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia się składników. Dno tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim biszkopt na parę minut. Gdy lekko ostygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Mini serniczki na zimno w kształcie serduszek
Ser przełożyć do miski, wlać śmietanę kremówkę, dodać przesiany cukier puder i delikatnie zmiksować. Zagotować wodę i rozpuścić w niej żelatynę, lekko przestudzić. Żelatynę wlewać bardzo powoli do masy serowej, miksując na niskich obrotach. Granat obrać, pestki dodać do masy i wymieszać. Masę przełożyć do 6 foremek w kształcie serca, wstawić do lodówki lub zamrażarki.

Truskawkowe coulis
Truskawki zmiksować z sokiem jabłkowym i cukrem, do momentu uzyskania musu. Całość przelać do rondla i gotować aż zgęstnieje. Przecedzić przez sitko, zostawić do ostudzenia.

Krem bananowy
Banany obrać ze skórki i zblendować z serkiem mascarpone i czekoladą na jednolitą masę. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę z cukrem pudrem. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodać do niej masę z bananów i serka mascarpone. Całość miksować do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Skórkę limonki zetrzeć i dodać do masy. Wycisnąć sok, wymieszać.

Krem z masła orzechowego
Masło i masło orzechowe zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać cukier puder, ekstrakt z wanilii i mleko. Zmiksować wszystko razem, stopniowo zwiększając prędkość obrotów miksera.

Custard z wanilią i anyżem
Śmietankę, mleko, laskę wanilii, anyż i kardamon zagotować w rondelku, lekko ostudzić. Następnie wyjąć laskę wanilii. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucierać z cukrem na jasną, puszystą masę. Ucierając żółtka, wlać (cienkim strumieniem) lekko ostudzony mleczno-śmietankowy płyn. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do ogrzanego rondelka. Podgrzewać przez 5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie doprowadzać do wrzenia). Przelać krem do naczynia i schładzać cały czas mieszając. Można przyspieszyć studzenie, wkładając naczynie do miski z zimną wodą i lodem.

Złożenie ciasta
Upieczony biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat posmarować kremem orzechowym i kremem bananowym. Położyć 2 blat i posmarować kremem orzechowym, a następnie kremem bananowym. Na wierzchu ułożyć w rozetę mini serniczki. Na wierzch serniczków wyłożyć truskawkowe coulis. Custard przelać do sosjerki, podawać razem z tortem. Pozostały blat biszkoptu odłożyć - nie będzie użyty (jeśli biszkopt nie będzie zbyt wysoki - przekroić na 2 blaty i użyć całości).

Dekoracja z czekolady i owoców
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zatemperować. Wylać na płaską powierzchnię, na której położony jest prostokątny kawałek folii ażurowej (z dekoracyjnymi wycięciami). Zastygającą na folii czekoladę przyłożyć dookoła tortu i zostawić do całkowitego zastygnięcia. Na koniec ostrożnie oderwać folię. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zatemperować. Wylać na folię spożywczą i foremką do ciastek odcisnąć kwadraty. Włożyć do lodówki, pozostawić do stwardnienia. Wierzch tortu udekorować elementami z białej czekolady i czereśniami.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń