Do góry

Bake off

Torty bezowe w ósmym odcinku "Bake Off Junior"

Młodzi cukiernicy zmierzą się z niełatwym zadaniem. Jurorzy poproszą ich o przygotowanie zachwycających tortów bezowych. Kto sprosta temu wyzwaniu?

Fot. materiały prasowe

W ubiegłym tygodniu studio programu "Bake Off Junior" wypełniła radosna atmosfera meksykańskiej fiesty. Jak powszechnie wiadomo, tego typu przyjęcia nie mogą obyć się bez piniaty. Jej przygotowanie powierzono małym cukiernikom. Jednak nie miała być to zwykła kartonowa kukiełka, którą wypełni się słodyczami. Jurorzy poprosili, aby piniata w stylu "Bake Off" była... tortem!

Przygotowanie wielowarstwowego wypieku z miejscem na dużą ilość słodkości okazało się naprawdę trudnym zadaniem. Nie wszystkim uczestnikom udało się je wykonać perfekcyjnie, a niektórzy z nich borykali się ze sporymi trudnościami. Z tortem-piniatą najwięcej kłopotów miała Julka, której tort upadł na ziemię.

Przed rozpoczęciem drugiej rundy, dzieci odbyły trening z Tomaszem Oświecińskim - gwiazdą serialu "M jak miłość" oraz entuzjastą zdrowego odżywiania. Specjalnie dla niego mali uczestnicy musieli przygotować zdrowy deser - kulki mocy. Wszystkim udało się sprostać temu wyzwaniu, dlatego też żadne z dzieci nie musiało żegnać się z programem.

Zobacz też: Przepis na kulki mocy według Piotrka

Co wydarzy się w ósmym odcinku "Bake Off Junior?"

Przed uczestnikami ósmego odcinka "Bake Off Junior" niesamowita możliwość nauki u tegorocznej mistrzyni Europy w dekoracji torów Agnieszki Paczóskiej. Wspólnie z gościem juniorzy poznają tajniki tworzenia ozdób z masy cukrowej.

W konkurencji autorskiej mali cukiernicy zaprezentują mieniące się wieloma kolorami torty bezowe. Czyj okaże się najlepszy? Przekonamy się już w najbliższą niedzielę o godzinie 15:15 w TVP2.

Zobacz też: Przepis na fit pops według Ani

O czym należy pamiętać robiąc bezę?

Jeśli chciałbyś przygotować olśniewającą bezę w zaciszu własnej kuchni, pamiętaj o kilku, niezwykle istotnych szczegółach.

  • Po pierwsze, zwróć uwagę, aby szklana misa bądź inne naczynie, w którym będziesz ubijać białka było perfekcyjnie czyste oraz suche.
  • Po drugie, żółtka od białek oddzielaj bardzo uważnie. Nie możesz dopuścić, by choć odrobina żółtka znalazła się w białkach, gdyż zepsuje to cały efekt.
  • Po trzecie, jajka, których będziesz używać do wykonania deseru powinny być jak najlepiej schłodzone.

Pamiętaj również, że przepisy z programu „Bake Off - Ale Ciacho" znajdziesz w naszym serwisie, tuż po emisji odcinka.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń