Wrzuć kurczaka na grill!

Obok różnego rodzaju kiełbas, drób jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej pojawia się na naszych grillach. To doskonały wybór! Ale czy wiecie w jaki sposób go przygotować, aby zawsze zachwycał naszych bliskich i znajomych? Oto kilka naszych propozycji.

Mięso drobiowe to zawsze dobry wybór na grilla. Trudno jest znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się piersi z kurczaka ściągniętej prosto z rusztu lub skrzydełkom przygotowanych w podobny sposób. Delikatne i chude mięso, które doskonale komponuje się z większością przypraw, świetnie sprawdzi się w każdej sytuacji. Warto zaopatrzyć się w nie przed grillem, gdyż dzięki niemu możemy wyczarować wiele zaskakująco smacznych potraw.

Walory smakowe, to jednak nie jedyna zaleta drobiu. Ten rodzaj mięsa jest bardzo prosty w obróbce, dlatego bez problemu przygotuje je nawet mało doświadczony kucharz. Warto mieć także na uwadze, iż mięso kurczaka zawiera bardzo mało tłuszczu, dlatego też, mając na grillu kurczaka, nie musicie martwić się o dania dla osób odchudzających się. Filet z kurczaka zawiera zaledwie 4% tłuszczu, więc możemy jeść go bez wyrzutów sumienia. Ponadto, warto mieć na uwadze, że białe mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowych białek, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jednak kurczak to nie tylko białko. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B, odpowiedzialne za regenerację komórek ciała oraz kondycję układu nerwowego.

Wybierając mięso na grilla, warto się upewnić, iż jest ono najwyższej jakości. Wpływa to na efekt końcowy w takim samym stopniu jak nasze zdolności kulinarne, czy też dobór przypraw. Zadbajmy o to, aby na naszych talerzach znalazło się mięso, pochodzące z pewnego źródła. Jeśli to możliwe, wybierajmy produkty, w których nie znajdziemy antybiotyków. W ten sposób przygotowane przez nas dania będą nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe.

Brakuje wam pomysłów na niebanalne dania z grilla? Wykorzystajcie nasze propozycje!

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

• 0,5 kg piersi z kurczaka

• 1 cebula

• 2 ząbki czosnku

• 100 g pistacji

• garść startego sera żółtego

• pół pęczka szczypiorku

• 2 łyżki mąki

• Sól, pieprz

• oliwa z oliwek

• 4 bułki

• 1 czerwona cebula

• sałata (np. rukola lub roszponka)

• kilka plasterków pomidora

• ser feta

Piersi z kurczaka drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do nich drobno posiekaną cebulę, czosnek, szczypiorek oraz pokruszone pistacje i starty ser. Masę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Aby masa była bardziej zwarta, dodajemy do niej mąkę. Ponownie wyrabiamy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę. Masę dzielimy na 5 części, z każdej formujemy burgera. Mięso skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie wrzucamy na grilla. Pieczemy ok. 15-20 minut na każdej ze stron, chociaż czas grillowania zależy przede wszystkim od grubości burgerów. Etapem końcowym jest złożenie burgera. Pomiędzy delikatnie podpieczone bułki wkładamy sałatę, plastry pomidora i czerwonej cebuli, burgery oraz ser feta. Możemy również wykorzystać nasze ulubione sosy.

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

• 500 g skrzydełek z kurczaka

Marynata:

• 150 g masła

• Łyżka brązowego cukru

• Nieduży ząbek czosnku

• Łyżeczka miodu

• 2 łyżki przecieru pomidorowego

• 1 łyżeczka ostrego sosu (np. tabasco)

• 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki

• 1 łyżeczka ostrej papryki

Skrzydełka dokładnie myjemy, oczyszczamy, osuszamy. W niewielkim garnuszku roztapiamy masło razem z drobno posiekanym czosnkiem. Następnie do garnuszka dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowaną marynatą możemy dokładnie natrzeć wszystkie skrzydełka. Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny (może być nawet cała noc). Skrzydełka grillujemy przez ok. 15 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i całkowicie upieczone.

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

• 500 g piesi z kurczaka

• 1 cukinia

• 1 bakłażan

• 2 cebule

• 2 papryki (zielona i czerwona)

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• Łyżeczka ziół prowansalskich

• Sól, pieprz

Piersi z kurczaka myjemy, a następnie osuszamy i oczyszczamy. Kroimy je w średniej wielkości kostkę. W podobny sposób kroimy cukinię, bakłażany i paprykę. Cebulę kroimy w ósemki. Następnie mięso i warzywa nabijamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, oraz posypujemy przyprawami. Grillujemy ze wszystkich stron, do momentu aż kurczak będzie upieczony, a warzywa lekko zarumienione. Czas pieczenia może zmieniać się w zależności od wielkości kawałków mięsa. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

• 1 kg mięsa z kurczaka (wedle uznania - piersi, podudzia, ćwiartki)

• 1 cytryna

• 4 ząbki czosnku

• skórka starta z połówki cytryny

• łyżeczka suszonego tymianku

• łyżeczka suszonego oregano

• łyżeczka rozmarynu

• sól, pieprz

• 10 łyżek oliwy z oliwek

Z oliwy, soku i skórki z cytryny oraz wszystkich przypraw przygotowujemy marynatę. Jeśli mamy na to ochotę, do marynaty możemy dodać także świeże zioła, jedna podczas grillowania należy je odłożyć, aby się nie spaliły. Do marynaty wkładamy umyte i osuszone mięso. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był obtoczony marynatą. Mięso pozostawiamy w niej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Grillujemy na złoto przez ok. 15 -20 minut na każdej ze stron, a przed podaniem upewniamy się, że mięso jest dobrze upieczone. Serwujemy z grillowanymi warzywami lub prostą sałatką.

Masz sprawdzony przepis na danie z kurczaka, które za każdym razem zachwyca? Podziel się recepturą i wygraj fantastyczne nagrody!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1