Ciasta na Wielkanoc

Festiwal najlepszych restauracji inspirowany lokalnością

Już w dniach 23-31 października odbędzie się festiwal najlepszych restauracji RESTAURANT WEEK. W najwięks zym i najważniej s zym ogólnopolskim święcie Restauracji udział weźmie ponad 150 najlepszych restauracji w najważniejszych polskich miastach.

Jesienna edycja RESTAURANT WEEK inspirowana jest lokalnymi smakami i składnikami. Po raz pierwszy odbędzie się też w całej Aglomeracji Śląskiej i Bielsku-Białej. Festiwal najlepszych restauracji RESTAURANT WEEK odbywa się od 2014 roku. Uczestniczą w nim starannie wybrane, najlepsze i najbardziej autorskie Restauracje największych polskich miast. To święto rosnącego poziomu polskiej sceny restauracyjnej oraz niepowtarzalna okazja na poznanie najlepszych Restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Misją Festiwalu jest wspieranie rozwoju oraz promocja polskiej wysokiej jakości sceny restauracyjnej poprzez cykliczne, konsekwentne przybliżanie jej Gościom. W krótkim czasie RESTAURANT WEEK na stałe wpisał się w kalendarz ważnych miejskich wydarzeń w Polsce. Zainteresowanie wcześniejszymi edycjami festiwalu przerosło znacznie oczekiwania organizatorów; wzięło w nich udział już ponad 40 tyś. Gości, z czego 25 tyś. w ostatnim ogólnopolskim wydarzeniu. Uczestniczące Restauracje na festiwal przygotowują popisowe trzydaniowe doświadczenie restauracyjne (przystawka, danie główne, deser) w promocyjnej cenie 39PLN, mogą więc w pełni opowiedzieć swoją historię. Nowością jest idea przewodnia festiwalu, którą w tej edycji będzie lokalność -­‐ zarówno lokalne tradycje kulinarne, jak i składniki. Restauracje przygotowują więc dania i menu kreatywnie inspirowane lokalną kuchnią i świeżymi, regionalnymi produktami. Po raz pierwszy festiwal będzie miał edycję na Sląsku, obejmując swym zasięgiem prawie całą Aglomerację Sląską w ramach cieszącego się już ogromnym zainteresowaniem.

SILESIA RESTAURANT WEEK

Nowością są też wydarzenia towarzyszące, które odbędą się w Warszawie. Wraz m.in. z Domem Spotkań z Historią, FoodLab Grzegorza Łapanowskiego i restauracją Der Elefant organizatorzy zapraszają na wykłady ("Historia warszawskiej gastronomii"), spacer historyczno-­‐gastronomiczny, warsztaty z szefami kuchni i zdrowego gotowania dla dzieci, wystawę zdjęć, czy debatę "Czy warto pakować się w gastronomię?". Dla swoich Gości organizatorzy przygotowali także konkursy fotograficzne i recenzenckie, w których nagrodami są piekarniki Samsung Dual Cook, pozwalające na przygotowanie dwóch potraw jednocześnie, w różnych temperaturach i trybach, zachowując aromaty obu dań.

Restauracje uczestniczące w Festiwalu:

WARSZAWA:

Berek / Bistro Renoma Caffee / Brasserie Warszawska / BYDŁO i POWIDŁO Meating Place / Delikatesy Esencja / Der Elefant / Dos Tacos -­‐ Mexican Grill / DOM / El Popo / Flambeeria / Gar Jakubiaka / Jung & Lecker / Kuchnia Funkcjonalna/ Kuchnia Warszawska / La BlaBla / La Tomatina / L'Arc Varsovie / Le Victoria Brasserie Moderne / Restauracja Marconi / Restauracja Mandala Centrum / Restauracja Mandala Mokotów / Meltemi Tawerna Grecka / Mercato Bar Delikatesy Próżna / Mercato Bar Delikatesy Piękna / Między Ustami / Miłość Kredytowa 9 / MOMU.gastrobaru / my'o'my / Restauracja Oliva / Pantai Warsaw / Przegryź / Przystawki / Ristorante Repubblica Italiana -­‐ włoskie klimaty na Saskiej Kępie / Santorini Tawerna Grecka / SHOKU / Słony / Solec 44 / SpaccaNapoli / Restauracja St.Antonio / SUEÑO Tapas & Cocktail Bar / Superiore / Traworia Boccone / Traworia Murano / WHY THAI food&wine / Wootwórnia / Restauracja Z57 / Zest by Kibart / Zorza

SILESIA:

Beksien / BrickKrakowska18 Cafe Restaurant & Wine Bar / Restauracja Galeria Blu / Cadenza / Restauracja C'est si bon / Cooler Food / Dworek New Restaurant / Kryształowa / Magiel Kulinarny / Mańana Bistro & Wine Bar / moodro Cafe&Restaurant / Prosecco Bistro & Wine Bar / Punkt "G"astronomiczny Bistro&Bar / Smak do kwadratu / Staromiejska 13 / Sushi Do / SzAMMa / Sztolnia. Chleb, Mięso, Wino / Restauracja UMAMI / WunderBAR / Zaklęty Czardasz Restauracja Katowice i Winiarnia / Zielony Ogród w Zabrzu

KRAKÓW:

Alpino /Barka / Biała Róża / Bon Appetit / Corleone / Dystrykt One / Edo Fusion / Klimaty Południa / Moo Moo Steak & Burger Club / Musso Sushi / Nine kitchen / Papryczki 5 / Scandale Royal / Sopranos / TAO by Zen -­‐ Teppanyaki & More / Trufla / Trzy Papryczki / Włoska

POZNAŃ:

3kolory / Avocado Restaurant & Wine / Bazar 1838 / Cocorico Café & Restaurant / Concordia Taste / Dąbrowskiego 42 Restauracja Kawiarnia Strefa Dziecka / Restauracja Estella / Flavoria Andersia Hotel / Lalucciola -­‐ Podolany / MOMO love at first bite / NIFTY No. 20 / Piano Bar Restaurant & Café / Sauté / Weranda lunch & wine / WHY THAI food&wine / Zielona Weranda caffe&ristorante

TRÓJMIASTO:

bliżej / Casino Diner / Chwila Moment / Coco Cafe Club & Restaurant / Fidel / Główna Osobowa / Grono di Rucola / INK PURO Hotel Gdańsk / Jadalnia Pod Zielonym Smokiem / Krew i Woda / Marmolada Chleb i Kawa / Mówisz i MASZ /Neighbours Gdynia / Panaya Thai Restaurant / Panorama Gdynia / Serio / Stacja Deluxe

WROCŁAW:

ALYKI Nasza Restauracja / Czarymary Restauracja / Dobra Karma / Kempa / La Fée Verte / La Folie / Le Chef / Mlekiem i Miodem / Nadodrze -­‐ Cafe Resto Bar / OKWineBar / Olszewskiego 128 / Pappatore / Traworia Pasta & Vino / Restauracja Patio / Vertigo Jazz Club & Restaurant

Do zobaczenia przy stole!
Informacje i rezerwacja stolików: www.restaurantweek.pl

Źródło: informacje prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 139

60 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

4
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4