Najlepsze przepisy na ogórki

Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych kusi

Tegoroczna edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych odbędzie się już 23-24 września w warszawskiej Babce do wynajęcia. Finaliści przygotują prace w czterech kategoriach: tort weselny, tort w stylu dowolnym, kwiaty cukrowe i małe formy.

W niedzielę 24 września wystawa tortów otworzy się dla szerokiej publiczności. Odwiedzający festiwal będą mogli także wziąć udział w warsztatach cukierniczych przeznaczonych dla dzieci i dorosłych, obejrzeć pokaz robienia kwiatów cukrowych, rozkoszować się smakiem słodkości od najlepszych pracowni cukierniczych, a także otrzymać autograf autorki książki Igi Sarzyńskiej. Pozytywna energia i duża dawka inspiracji gwarantowana. Wstęp na festiwal - bezpłatny.

Prace konkursowe podczas trzeciej edycji OFTA będą oceniane między innymi od kątem dopasowania do tematu zadanego przez organizatorów. Aby warunki konkurencji jak najbardziej przypominały rzeczywiste sytuacje z codziennej pracy dekoratora wyrobów cukierniczych, torty wesele powstaną dla wymyślonej na potrzeby konkursu młodej pary, która mogłaby istnieć naprawdę. Tematem przewodnim konkursu jest czas.

Tytuły prac w poszczególnych konkurencjach:

• I. Tort weselny - „Anna i Emmanuel"

Panna Młoda to Anna z Warszawy. Jest elegancką kobietą, nosi krótko przystrzyżone blond włosy i geometryczną biżuterię. Zawodowo zajmuje się architekturą wnętrz, chętnie śledzi bieżące trendy, w swoich projektach lubi wykorzystywać zaskakujące połączenia. Tydzień po ślubie kończy 40 lat, więc dla niej uroczystość będzie "podwójna". Pan Młody ma na imię Emmanuel, pochodzi z Krakowa. Jest historykiem sztuki. Właśnie skończył studia magisterskie. Nie wyróżnia się wyglądem i jest, w porównaniu do przyszłej żony, dość małomówny.

• II. Tort w stylu dowolnym (o dowolnym kształcie i na dowolną okazję) - „tik-tak-tik-tak".
• III. Kwiaty cukrowe - „chwila".
• IV. Małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki) - „czasoprzestrzeń".
W sobotę, 23 września, jury złożone z nauczycieli Akademii tortownia.pl i zaproszonych gości oceni prace finałowe i wyłoni laureatów w każdej konkurencji.

W niedzielę 24 września (10.00-18.00) wystawa tortów zostanie otwarta dla publiczności. Tego dnia Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych podzielony będzie na trzy strefy: dekoracji, wiedzy i słodkości. W tej ostatniej pojawią się stoiska cukiernicze. Dzięki temu uczestnicy będą mogli zakupić wyśmienite słodkości od najlepszych. W strefie wiedzy organizatorzy festiwalu przygotowali bezpłatne warsztaty cukiernicze przeznaczone dla dzieci i dorosłych, uczestnicy będą mogli także obejrzeć pokaz robienia kwiatów cukrowych, kupić książki, otrzymać autograf Igi Sarzyńskiej - autorki magicznej książki na temat świata wypieków: „Moje cztery pory roku". W strefie dekoracji odwiedzający festiwal będą oglądali wszystkie prace konkursowe: torty weselne i na dowolną okazję, a także kwiaty cukrowe i małe formy.

A wszystko to odbędzie się w niezwykle ciekawym i dobrze skomunikowanym miejscu Warszawy: Babka do wynajęcia, ul. Młocińska 5/7.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
30 min
1
Desery Naleśniki z serem

Moje ulubione naleśniki z serem. Proste , szybkie i smaczne . Polecam

Odsłon: 15216

15 min
35
Zupy Biwakowa grochówka

Kiedy przebywamy na świeżym powietrzu, pod namiotem czy pod gołym niebem, zaw...

Odsłon: 55

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26