Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych kusi

Tegoroczna edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych odbędzie się już 23-24 września w warszawskiej Babce do wynajęcia. Finaliści przygotują prace w czterech kategoriach: tort weselny, tort w stylu dowolnym, kwiaty cukrowe i małe formy.

W niedzielę 24 września wystawa tortów otworzy się dla szerokiej publiczności. Odwiedzający festiwal będą mogli także wziąć udział w warsztatach cukierniczych przeznaczonych dla dzieci i dorosłych, obejrzeć pokaz robienia kwiatów cukrowych, rozkoszować się smakiem słodkości od najlepszych pracowni cukierniczych, a także otrzymać autograf autorki książki Igi Sarzyńskiej. Pozytywna energia i duża dawka inspiracji gwarantowana. Wstęp na festiwal - bezpłatny.

Prace konkursowe podczas trzeciej edycji OFTA będą oceniane między innymi od kątem dopasowania do tematu zadanego przez organizatorów. Aby warunki konkurencji jak najbardziej przypominały rzeczywiste sytuacje z codziennej pracy dekoratora wyrobów cukierniczych, torty wesele powstaną dla wymyślonej na potrzeby konkursu młodej pary, która mogłaby istnieć naprawdę. Tematem przewodnim konkursu jest czas.

Tytuły prac w poszczególnych konkurencjach:

• I. Tort weselny - „Anna i Emmanuel"

Panna Młoda to Anna z Warszawy. Jest elegancką kobietą, nosi krótko przystrzyżone blond włosy i geometryczną biżuterię. Zawodowo zajmuje się architekturą wnętrz, chętnie śledzi bieżące trendy, w swoich projektach lubi wykorzystywać zaskakujące połączenia. Tydzień po ślubie kończy 40 lat, więc dla niej uroczystość będzie "podwójna". Pan Młody ma na imię Emmanuel, pochodzi z Krakowa. Jest historykiem sztuki. Właśnie skończył studia magisterskie. Nie wyróżnia się wyglądem i jest, w porównaniu do przyszłej żony, dość małomówny.

• II. Tort w stylu dowolnym (o dowolnym kształcie i na dowolną okazję) - „tik-tak-tik-tak".
• III. Kwiaty cukrowe - „chwila".
• IV. Małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki) - „czasoprzestrzeń".
W sobotę, 23 września, jury złożone z nauczycieli Akademii tortownia.pl i zaproszonych gości oceni prace finałowe i wyłoni laureatów w każdej konkurencji.

W niedzielę 24 września (10.00-18.00) wystawa tortów zostanie otwarta dla publiczności. Tego dnia Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych podzielony będzie na trzy strefy: dekoracji, wiedzy i słodkości. W tej ostatniej pojawią się stoiska cukiernicze. Dzięki temu uczestnicy będą mogli zakupić wyśmienite słodkości od najlepszych. W strefie wiedzy organizatorzy festiwalu przygotowali bezpłatne warsztaty cukiernicze przeznaczone dla dzieci i dorosłych, uczestnicy będą mogli także obejrzeć pokaz robienia kwiatów cukrowych, kupić książki, otrzymać autograf Igi Sarzyńskiej - autorki magicznej książki na temat świata wypieków: „Moje cztery pory roku". W strefie dekoracji odwiedzający festiwal będą oglądali wszystkie prace konkursowe: torty weselne i na dowolną okazję, a także kwiaty cukrowe i małe formy.

A wszystko to odbędzie się w niezwykle ciekawym i dobrze skomunikowanym miejscu Warszawy: Babka do wynajęcia, ul. Młocińska 5/7.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 6382

>60 min
21
>60 min
8
15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2