Trwa Restaurant Week w Warszawie - odkryj TOP 5 festiwalowych restauracji!

Do 31 sierpnia trwa przedłużona edycja Restaurant Week w Warszawie. Dobrze zjemy w blisko 25 warszawskich restauracjach.

Fot. materiały prasowe

ARUBA

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Warszawy restauracja Aruba specjalizująca się w pieczonych żeberkach. To mocny debiut tej edycji Restaurant Week!. W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Chefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. wegański strogonow z boczniakami i konfiturą z czerwonej cebuli czy w opcji mięsnej burger z szarpaną wieprzowiną, domowym majonezem i chrupiącymi warzywami. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

CZARNE CZERWONE ZŁOTE

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Czarne Czerwone Złote to jedyny WINEbar i sklep winiarski w Warszawie, w którego ofercie znajdziemy ponad 70 najlepszych, niemieckich win. Zlokalizowany w urokliwej kamienicy z XIX wieku zaprasza do skosztowania przepysznych dań wprost z ręki Chefa Pawła Rosińskiego. Serwowane dania idealnie pasują do wina, którego jest tu pod dostatkiem. Na talerzach znajdziemy takie pyszności jak wolnogotowana polędwiczka wieprzowa ze świni puławskiej podana z aksamitnym puree ziemniaczanym, młodymi warzywami oraz sosem rozmarynowym. Miłośnicy wege zjedzą tu Vege gołąbka z paloną kaszą gryczaną, warzywami, boczniakiem królewskim podany z sosem marchewkowym oraz chrustem ziemniaczanym.

BURSZTYNOWA BISTRO

W te wakacje koniecznie zajrzyjcie również do Bursztynowa Bistro.To restauracja z wyjątkowym klimatem, który tworzą polskie sery długodojrzewające: Bursztyn, Szafir i Rubin. Chef Wojciech Kaza, w niezwykle ciekawy sposób wkomponowuje je do każdego z dań - od tradycyjnych fondue czy zupy serowej aż po nowatorskie kompozycje deserowe. Co czeka na Gości w ramach festiwalowego menu? Same pyszności, a wśród nich aksamitna zupa serowa, szafirowy makaron tagliatelle nero z kurkami i bobem. W wersji mięsnej zjemy wołowe carpaccio z serem Bursztyn, rukolą i oliwą truflową czy poliki wołowe z bursztynowo - ziemniaczanym puree i glazurowanymi warzywami. Zdecydowanie polecamy ten przystanek na kulinarnej mapie Warszawy!

STOLICA

W Warszawie warto wybrać się do... Stolicy! To elegancka restauracja zlokalizowana przy kameralnym placu Szeroki Dunaj (dawny targ warzywny z czasów przedwojennych) na warszawskim Starym Mieście. Wystrój nawiązuje akcentami do dwudziestolecia międzywojennego, wykorzystując stylistykę art nouveau. Zjemy tu potrawy kuchni polskiej w tradycyjnym oraz nowoczesnym ujęciu, a także kilka wybranych, włoskich makaronów dla wymagających. Na Festiwal Chef przygotował wyjątkowe menu. W menu wege króluje risotto z kurkami, porem i natką pietruszki podane z sałatką z rukoli i pomidorków cherry. Na miłośników mięsa czekają natomiast żeberka wieprzowe w sosie z wędzonej śliwki, podane na pieczonych z ziołami ziemniakach w towarzystwie sezonowej sałatki. Palce lizać!

DZIEŃ I NOC

Jak sama nazwa wskazuje, restauracja inspiruje w DZIEŃ, a bawi w NOC'y. To nowoczesny koncept, który łączy restaurację z miejscem kulturalnych wydarzeń oraz koktajlbarem. Na Gości czeka międzynarodowa kuchnia korzystająca z dobrodziejstw miejscowych dostawców i postindustrialne wnętrza wypełnione zielenią i kolorem, przesiąknięte niepowtarzalną historią Hal Mirowskich. Podczas Festiwalu zjemy tu dorsza w tempurze z sosem holenderskim, papryką, czarną soczewicą i groszkiem z miętą. W wersji mięsnej czeka na nas m.in. tagliatta wołowa, puree z gorczycą, warzywa sezonowe, sos szpikowy. Propozycje deseru i przystawki sprawdzicie na stronie www.RestaurantWeek.pl. Smacznego!

Festiwal potrwa do 31 sierpnia 2021 roku. Ciepłe, letnie wieczory to doskonały moment na degustacje, poznawanie nowych miejsc oraz znakomitego, bestsellerowego menu. Nie czekaj - najlepsze stoliki szybko znikają!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 72

30 min
3
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 202

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3