Do góry

Z miłości do oliwy

Oliwa z oliwek: właściwości zdrowotne i dieta śródziemnomorska

Oliwa z oliwek jest ceniona nie tylko w kuchni. Z uwagi na dużą zawartość składników odżywczych, jest szeroko używana w kosmetyce. Szeroko omawiane są także jej właściwości prozdrowotne.

Oliwa z oliwek może mieć zastosowanie nie tylko w kuchni/123rf/PICSEL

Wolna od konserwantów i sztucznych substancji ma dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę każdego z nas. Nic dziwnego, że jest jednym z podstawowych składników używanych w tak zwanej diecie śródziemnomorskiej, uważanej za skuteczny sposób na zdrowie i długowieczność.

Oliwa z oliwek to tłuszcz roślinny, który w większej części składa się z kwasów tłuszczowych nienasyconych. To właśnie ona stanowi źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-3 (kwas linolenowy). W oliwie z oliwek extra vergine dobrej jakości Możemy znaleźć także dużą ilość przeciwutleniaczy, witamin i polifenoli.

Sposób odżywiania

Oliwa z oliwek zawdzięcza swoją karierę popularnej od lat diecie śródziemnomorskiej. To właśnie w niej głównym źródłem tłuszczu jest produkt powstały z tłoczenia owoców drzew oliwnych.

Ten rodzaj odżywiania uznawany jest na całym świecie za jeden z najbardziej korzystnych modeli żywieniowych. Wpływa między innymi na poprawę kondycji serca; popularność zdobył w latach 90., kiedy naukowcy odkryli powiązanie pomiędzy sposobem odżywiania ludzi zamieszkujących basen Morza Śródziemnego, a panującą w tym regionie niską śmiertelnością z powodu chorób krążenia.

Na czym się opiera? Na dietę śródziemnomorską składają się przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże, sezonowe owoce i warzywa (spożywane w każdym posiłku!) oraz rośliny strączkowe. Ważnym elementem są także orzechy oraz nasiona oleiste. Z uwagi na rejon, z którego pochodzi, istotne są w niej także ryby oraz owoce morza, na rzecz których ogranicza się spożycie czerwonego mięsa. Do przyprawiania używamy przede wszystkim ziół, nie zaś soli. Jednym z ważnych elementów diety śródziemnomorskiej jest także... aktywność fizyczna! Oprócz właściwego sposobu żywienia, to właśnie ruch pozwala zachować nam zdrowie oraz sprawność.

Przede wszystkim podstawowym źródłem tłuszczu powinna być właśnie oliwa z oliwek. Oprócz korzystnego wpływu na zdrowie, nadaje potrawom unikalny smak oraz aromat.

Jakość

Aby oliwa z oliwek miała szansę wywrzeć dobroczynny wpływ na nasz organizm, musi być dobrej jakości. Czym się kierować przy wyborze? Warto w takim wypadku zwrócić uwagę na to, aby była z pierwszego tłoczenia, zamknięta w puszce lub butelce z ciemnego szkła. Brak dostępu światła słonecznego pozwala zachować jej korzystne właściwości. Czy możemy trafić na tego rodzaju produkt na półce supermarketu?

Wielu z nas myśli, że oliwę wysokiej jakości można spotkać wyłącznie w niewielkich tłoczniach bezpośrednio we Włoszech. Niekoniecznie, ponieważ na półkach w Polsce nie brakuje oliw extra vergine bardzo dobrej jakości. Co zrobić, aby jednak nie skazywać się na zbyt długie poszukiwania? Warto postawić na uznanego na całym świecie producenta.

Firma Monini powstała w 1920 roku i do tej pory pozostaje w rękach rodziny. Dzięki zaangażowaniu właścicieli od lat pozostaje od lat pod względem udziałów czołową marką we Włoszech a oliwa Classico bestsellerem w kategorii.. Z uwagi na wysoką zawartość składników odżywczych, witamin i polifenoli, Oliwy z Oliwek Extra Vergine Monini są doskonałejako podstawa diety śródziemnomorskiej, uchodzącej za jeden z najzdrowszych możliwych sposobów odżywiania oraz klucz do zdrowia i długowieczności.

W diecie śródziemnomorskiej to właśnie złoty płyn odgrywa kluczową rolę. Można ją wykorzystać także do leczenia dolegliwości wewnętrznych, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym. Dlaczego tak jest?

Szlachetne zdrowie...

Wielu osobom słowo „tłuszcz" kojarzy się negatywnie. Nie wszystkie tłuszcze mają jednak negatywny wpływ na nasze zdrowie. Oliwa z oliwek jest źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jest więc niezbędna w naszej diecie. Organizm nie potrafi wyprodukować tego składnika samodzielnie, dlatego konieczne jest dostarczanie go wraz z odpowiednim pokarmem. Dlaczego to takie ważne?

Niedobór tego składnika może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze ciała. W wyniku niedostatku tłuszczów nienasyconych powstają bolesne zmiany skórne, tworzą się stany zapalne w organizmie. Jesteśmy tez bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje.

Oliwa z oliwek nie tylko obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Osoby spożywające ten produkt dostarczają organizmowi składników, które mogą obniżać ciśnienie krwi, zapobiegać arytmii serca. Dodatkową właściwością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych jest zahamowanie rozwoju zakrzepicy. Ogranicza tez możliwość wystąpienia cukrzycy typu drugiego, nowotworów oraz otyłości.

Dużą uwagę na występowanie oliwy z oliwek powinni zwrócić rodzice dzieci i młodzieży w okresie dorastania. Dlaczego? Wpływa ona bowiem korzystnie na prawidłowy wzrost u młodych ludzi. Korzyści dla dorosłych? Znaczne spowolnienie procesów starzenia się.

Artykuł powstał we współpracy z marką Monini

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zuzka10 wczoraj, o 18:51 Pokochałam dietę śródziemnomorską po cudownych wakacjach we Włoszech :) od tamtej pory stosuję wyłącznie dobrej jakości oliwę classico Monini

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natulus wczoraj, o 10:50 smak wakacji <3 najbardziej lubię po prostu z bułą i pomidorem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sarah123 wczoraj, o 08:11 Od wielu lat jestem fanką oliwy Monini i śmiało mogę potwierdzić, jakość się nie zmieniła. Nadal ten sam zapach i smak. Dodaję do wszystkiego <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

leo_kadia 14 listopada Uwielbiam oliwę, a Monini jest na prawdę dobra. Zapach trawy przenosi w ogóle w inne miejsca. Ostatnio zakochałam się w deserach więc dodaję oliwę do ciasta:) ostatnie odkrycie - glassa na słodko <3

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń