Do góry

Newsy

Zaczarowane drinki

Tom Cruise w kultowym filmie "Cocktail" zachwycał nas nie tylko swoimi umiejętnościami aktorskimi, ale także tym, że w bardzo spektakularny sposób potrafił wyczarować drinki.

Fot. 123RF/Picsel

Nikogo już nie dziwią barmańskie sztuczki z płonącymi drinkami, które podawane są w niekonwencjonalny sposób. Dziś by zachwycić klienta w barach serwuje się drinki w postaci... galaretki. Za sprawą składników, których używa się w kuchni molekularnej napoje pite przez rurkę zaczynają powoli odchodzić do lamusa. Wszystko za sprawą naturalnych składników żelujących takich jak algianty, Agar, czy też Xanthan.

Podczas codziennego gotowania, proporcje składników zazwyczaj dobieramy "na oko", do przygotowywanych przez nas potraw dodajemy np. szczyptę soli, czy około szklanki mleka. W kuchni molekularnej, a zwłaszcza w dziedzinie poświęconej tworzeniu drinków (tzw. "Miksologia Molekularna") potrzeba wręcz aptekarskiej dokładności. Do odmierzania składników używa się tutaj często wagi ponieważ proporcje mają ogromne znaczenie dla końcowego efektu. U barmanów serwujących molekularne pyszności znajdziemy także takie narzędzia jak syfony nabite podtlenkiem azotu, łyżki z dziurkami oraz specjalne miski, jednak podstawą jest blender, który służy do przygotowywania owocowego puree.

Co wspólnego mają ze sobą drink i kawior?

Aby przygotować drink w postaci sferycznych kulek, które swoim kształtem przypominają kawior, potrzebujemy czysty sok z owoców lub też owocowe puree. Dodając do nich odpowiednią ilość środków żelujących (Agar) i łącząc z alkoholem np. pomarańczowym likierem możemy otrzymać drink w postaci kulek, które z wierzchu mają dość twardą skorupkę natomiast wewnątrz są płynne.

Sferyczny kawior to tylko jeden ze sposobów w jaki można podawać drinki. Fanom Whisky nie spodoba się zapewne fakt, że będą mogli jej skosztować w postaci pianek; zwolenników Martini napewno zaciekawi, iż będą mogli wypróbować go w formie galaretki. Dzięki Miksologii Molekularnej również drink o nazwie "Huragan" dostarczy konsumentom nie tylko walorów smakowych, ale także doznań wizualnych. Serwowany jest on bowiem, w postaci przypominającej erupcje wulkanu.

Nie tylko wnętrze jest ważne?

W kuchni molekularnej zadziwiające jest nie tylko to, co można uzyskać dzięki połączeniu ze sobą konkretnych składników, ale także to, w jaki sposób potrawy, czy też drinki są podawane. Barmani parający się Miksologią, bardzo często do serwowania drinków wykorzystują fantazyjnie powykręcane kieliszki. Zdarza się również, że na specjalne okazje, wydmuchuje się wyjątkowe kształty szkła.

Zaskakujące także jest to, że dzięki wykorzystaniu środków żelujących możemy dokładnie określić np. na jakiej wysokości szklanki mają znajdować się kostki lodu dodane do drinka.

W Miksologii tak samo jak w Kuchni Molekularnej liczy się przede wszystkim pomysłowość oraz wytrwałość. W tym zaskakującym połączeniu trzech dziedzin: fizyki, chemii oraz gastronomi większość upatruje kierunek, w jakim będzie rozwijała się nowoczesna kuchnia. Jednak czy te wspaniałe wytwory molekularne zastąpią klasycznego schabowego z kapustą i ziemniakami?

 

Ciekawi świata? Polecamy temat specjalny o kuchni indyjskiej. Kliknij!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń