Grill - temat specjalny

12 pomysłów na ciasta z gruszkami

Gruszki doskonale sprawdzają się w wytrawnych daniach, jednak najsmaczniejsze są w deserach. Jak je zrobić? Oto garść wyjątkowych przepisów.

Fot. 123RF/Picsel

Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości.

Czy gruszki są zdrowe?

Gruszki przede wszystkim są bogatym źródłem jodu, który pozytywnie wpływa na działanie tarczycy. Wyróżniają się także wysoką zawartością boru, pierwiastka wspomagającego koncentrację oraz pracę mózgu. Mają również dobry wpływ na nasze kości - już jedna gruszka na 3-4 dni zapobiega ubytkom wapnia.

Te niepozorne owoce zawierają także potas, który pomaga utrzymać nasze ciśnienie krwi w normie. Pierwiastek ten wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, w tym serca.

Tak jak w starożytności, gruszki do dziś są polecane na zaparcia i biegunki - dojrzałe pobudzają trawienie, cierpkie i mało soczyste zawierające wiele garbników, pomagają w walce z przeczyszczeniem.

Gruszki są polecane również osobom, które pragną wrócić do formy. Mimo iż mają sporo cukru i są dość kaloryczne - dwa razy bardziej niż jabłko - zawierają dużo błonnika, więc są sycące oraz węglowodanów, dlatego dostarczają energii.

Reklama

Jakie gruszki są najlepsze?

Gruszka im bardziej dojrzała tym słodsza - w miarę dojrzewania zmniejsza się zawartość kwasów i pektyn, a zwiększa zawartość cukru oraz stężenie olejków eterycznych. Dojrzałe gruszki będą zatem i miękkie, i mocno pachnące. Takie owoce najlepiej jeść na surowo, zarówno ze względu na smak, któremu po prostu nie sposób się oprzeć, jak i konsystencję, która może utrudniać dalszą obróbkę owoców.

Mniej dojrzałe, twardsze i kwaśniejsze gruszki możemy dodawać do sałatek. Świetnie komponują się nie tylko z sezonowymi owocami, ale także ze smakami wytrawnymi. Gruszka lubi ser pleśniowy, zwłaszcza niebieski, typu gorgonzola, czy roquefort oraz ser kozi. Takie połączenia doskonale uzupełnią orzechy włoskie, oliwa z oliwek oraz ocet balsamiczny.

Desery z gruszkami w roli głównej

Wiele osób uważa, iż gruszki najlepiej smakują w deserach. Wygląda na to, że nasi użytkownicy zgadzają się z tą opinią, gdyż podzielili się z nami wieloma przepisami na ciasta z tymi owocami. Oto niektóre z ich propozycji

 

1. Sernik z gruszkami

Fot. Rena1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kakaowiec z gruszkami

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Ciasto czekoladowe z gruszkami

Fot. PelniaSmaku na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Ciasto z czekoladą i gruszkami

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Ciasto czekoladowe z gruszkami

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Ciasto makowo-kokosowe z gruszkami

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Szybkie ciasto z gruszkami

Fot. Cukieriwanilia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Sernik z karmelizowanymi gruszkami

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Kruche ciasto z pianką i gruszkami

Fot. Szpileczkiibabeczki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Biszkopt z gruszkami i masą kawową

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Tarta z gruszką w cynamonie

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Kakaowe ciasto z gruszką

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 64

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4