Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10
Dodano: 14.12.2019
Odsłon: 3344
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli. Odstawiamy do ostudzenia. Gruszki kroimy w małą kostkę. Orzechy siekamy, zostawiając większe kawałki.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną masę (lepiej się ubiją jeśli dodasz szczyptę soli). Do żółtek i ostudzonej czekolady dodajemy ubite białka, delikatnie łączymy składniki. Następnie dodajemy gruszki i orzechy. Wszystko razem ponownie łączymy. Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
POLEWA:
Do rondelka dodajemy śmietanę i czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści, a cały sos się zagęści. Na koniec dodajemy miodu i soli.
Gdy ciasto się upiecze na samą górę wylewamy naszą polewę. Albo zjadamy wszystko odrazu, albo odstawiamy do lodówki żeby polewa zastygła. Wszystko zależy od ciebie
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 16 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Super :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 16 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne! Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 15 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Fantastyczne ciasto :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz