Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe z biszkoptem makowym i kokosowym. Ciasto przełożone kremem galaretkowym i z gruszkami. Ciasto pracochłonne ale takie świąteczne bardzo pyszne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5274
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11700
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5274
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11700
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
biszkopt makowy:Białka ubić ze szczyptę soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. Dodać mak,sok, czekoladę i lekko wymieszać. Na koniec wmieszać olej.Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min. w 175 * biszkopt kokosowy:Białka ubić ze szczyptę soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. Dodać kokos, biszkopciki i lekko wymieszać. Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 *
krem galaretkowy: Ugotować na napoju z cukrem budynie. Odstawić, zaraz wsypać galaretki i wymieszać.Dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia.. Wystudzić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając.Miękkim kremem 3/4 posmarować biszkopt makowy. Gruszki wcześniej obrać, przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasion. Krótko obgotować z pocukrowanej wodzie.Zależy jak twarde gruszki. Wybrać łyżką cedzakową i przestudzić. Ułożyć gruszki i na nie posmarować resztę kremu.
Przykryć biszkoptem kokosowym, który nasączyć jakimś sokiem.
krem śmietankowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem,potem śmietan-fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt, potem serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Rozsmarować na biszkopcie kokosowym. Posypać wytrzepanymi ziarenkami z granatu. Czekoladę wraz ze śmietanką roztopić nad parą i polać górę ciasta w esy-floresy. Całość schłodzić.