Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak pieczony razem z ziemniakami z rozmarynem i czosnkiem

Dania główne

Autor: dorotakrakow

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 15

Dodano: 12.12.2009

Odsłon: 2071

smaczne , aromatyczne, jednogarnkowe

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kurczaka,umyc,sprawic, pokroic na cwiartki, usunąc nadmiar tluszczu

  2. ziemniaki mniej wiecej jednakowej wielkości wyszorowac, pokroic na cwiartki jesli duże ,lub na połowki jeśli male.

  3. cebule obrac i pokroic na cwiartki

  4. czosnek obrac,zmiażdzyc ,polączyc z przyprawami i oliwą z oliwek w dużej misce

  5. w przygotowanej mieszance zamarynowac kawalki kurczaka, cebulę i ziemniaki przez min.10 min

  6. ulożyc kawalki kurczaka cebule i ziemniaki na dużej brytfance i ,polac pozostałą po marynowaniu mieszanką przypraw

  7. piec w nagrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez 1 godzine

  8. podawac np.z mizerią z ogórków ze śmietaną lub salatą zieloną.

  9. smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorotakrakow 12 grudnia 2009 Wszystko zależy od tego jak tlusty jest kurczak.Nieraz pod skórą jet tyle tłuszczu,ze to co się wytapia wystarczy z podaną porcja oleju, ale masz rację moglam napisa o dodaniu większej ilości tłuszczu w przypadku chudzielca. Milo, że Ci smakowal .Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 12 grudnia 2009 Dzisiaj zrobiłam to danie na obiad i wyszło bardzo dobre. Zastanawiam się tylko, czy Ty równiez je robiłaś, bo na 2 łyżkach oleju, smażąc przez godzinę wszystko byłoby spalone. Ja w połowie zapiekania dolałam 1/2 szklanki bulionu. Poza tym uważam, że danie jest godne polecenia. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń