Do góry

Newsy

10 sprawdzonych sposobów na soczyste mięso

Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości.

Fot. 123RF/PICSEL

1. Papaja

Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki.

2. Kiwi

Kolejny egzotyczny owoc, który posiada zmiękczający mięso enzym. Możesz użyć jego sok jako marynatę lub obłożyć plastrami kawałek surowego mięsa. Niech tak poleży w lodówce ok. 3 godzin.

3. Cytryna

Świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub jej plasterki wykorzystaj jako marynatę. Jeśli chcesz, możesz zostawić je na czas pieczenia.

4. Nabiał

Maślanka, kefir, jogurt albo zsiadłe mleko nadają się doskonale na marynatę. Te nabiałowe produkty zmiękczają mięso i ułatwiają jego dalszą obróbkę termiczną. Jogurt możesz wykorzystać jako bazę do sosu, np. tikka masala.

5. Ocet

Nie pachnie najlepiej, ale jeśli dodasz ok. 50ml do marynaty lub na 15 minut przed końcem gotowania, zrobi swoje. Mięso stanie się bardziej kruche i delikatne.

6. Alkohol

Wyjątkowo twardy kawałek mięsa nasmaruj mocnym alkoholem albo dodaj, podobnie jak ocet, ok. 50ml do potrawy na 15 minut przed końcem gotowania.

7. Białko

Posmaruj roztrzepanym białkiem kawałek mięsa, który zamierzasz upiec. Stworzy się z niego skorupka, która zatrzyma soki w jego wnętrzu i sprawi, że mięso będzie soczyste i kruche.

8. Tłuszcz

Chude mięso obłóż słoniną lub kawałkiem tłuszczu ze skórką. Dzięki temu mięso będzie regularnie i równomiernie nawilżane ani nie przypali się. To idealny pomysł w przypadku perliczki, królika oraz kurczaka i indyka, tak jak w tym przepisie.

9. Obsmażanie

Przed pieczeniem obsmaż krótko mięso z każdej strony. Użyj do tego celu tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, np. olej kokosowy, ryżowy lub masło klarowane. To pomoże zamknąć pory i zatrzymać wiele soków w środku.

10. Odpoczynek

Po smażeniu lub pieczeniu nakryj mięso folią aluminiową i odstaw je na 15 minut. Dzięki temu soki rozejdą się równomiernie i sprawią, że mięso będzie bardziej soczyste. Dopiero wówczas możesz je kroić.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

 

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

donniusz 26 sierpnia 2016 Do tych owoców warto dodać Ananasa surowego. Też posiada enzymy rozkładające białka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 sierpnia 2016 Artykuł bardzo przydatny, wykorzystam papaję bo tego nie wiedziałam! Moje Babcie i Mama nauczyły mnie tych prostych sztuczek. Do wyjątkowo "twardej sztuki" dodawałam - jak One spirytus lub wódkę ale już na początku gotowania. Lubię jałowiec, jego niesamowity smak i zapach to robię sobie "naleweczkę mięsną" - zalewam jagody spirytusem i alkohol gotowy do mięs, Jeśli trafi mi się "leciwy kawałek" wołowiny do rosołu to jednak wlewam czysty spirytus i mięso ugotuje się 2 razy szybciej i jest miękkie. Pozdrawiam.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń