Do góry

Newsy

5 produktów, których nie powinno się myć przed zjedzeniem

Dla wielu z nas umycie produktów spożywczych przed ich zjedzeniem to rutynowa czynność. Warto jednak wiedzieć, że nie we wszystkich przypadkach wyjdzie nam to na zdrowie.

Fot. 123RF/Picsel

Umycie produktów spożywczych przed ich zjedzeniem to oczywistość, o której (miejmy nadzieję) nikomu nie trzeba przypominać. W ten sposób pozbywamy się z nich zanieczyszczeń, bakterii oraz konserwantów, zabezpieczających niektóre produkty przez zniszczeniem w transporcie. Okazuje się jednak, że nie zawsze powinniśmy stosować tę zasadę. Oto 5 produktów, których umycie może przynieść nam większe straty niż korzyści.


1. Jajka

Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich skorupki, ułatwiając drobnoustrojom dostanie się do środka.


Zobacz też: Najczęstsze błędy, jakie popełniamy przygotowując jajka. Kliknij!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 25 lipca 2017 Po przeżyciu przeszło pół wieku, człowiek dowiaduje się że SZKODZI sobie, rodzinie, domowi, myjąc to czy tamto :) Jak to się stało że przez takie szkodzenie od pokoleń, jednak przeżyliśmy? Tu trzeba użyć ulubionego słówka pracowników tego portalu: SZOK!

23 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Rivers 24 lipca 2017 Od dzisiaj nie myję niczego, będę wpieprzał takie brudne mięso i oślizgłe ryby ;-)

150 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń