Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Aromatyczna sól
  • Dania główne
  • Przepis na

Aromatyczna sól

25.05.2014 Odsłon: 4504
5.0 (24 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
konhambos
konhambos

Sól jest najstarsza przyprawa swiata i chyba najczesciej stosowana w kuchni, jednak w nadmiarze jest ona grozna dla naszego organizmu, szczególnie sól kopalniana, która jest poddawana procesowi rafinacji. Alternatywa jest sól morska, a optymalnym rozwiazaniem jest stosowanie ziól albo soli morskiej aromatyzowanej. Ma ona wiele zalet - jest zdrowsza od soli kopalnianej i nadaje potrawom specyficznego smaku i aromatu. Mieszanki wlasnej produkcji maja równiez te zalete, ze sa bardziej aromatyczne od tych ze sklepu i nie posiadaja zadnych dodatków chemicznych. Eksperymentowac mozna do woli, w zaleznosci od tego, jaki rodzaj kuchni preferujemy. Proces powstawania aromatyzowanej soli jest w zasadzie zawsze taki sam. Najlepiej stosowac wilgotna sól morska, w miare gruboziarnista. Jest to sól nie poddawana procesowi rafinacji, zawierajaca wiele mikroelementów i bez zadnych dodatków chemicznych. Mieszamy ja np. ze swiezo utarta skórka cytryny, limonki lub pomaranczy (mozliwie bez bialych czesci) albo ze swiezymi lub suszonymi platkami rózy czy tez kwiatami lawendy. Jesli stosujemy suszone skórki, platki lub ziola, sól nie bedzie jednak tak aromatyczna, jak po uzyciu swiezych Mieszanki suszymy na sloncu, albo w piekarniku. Istotne w tym przypadku jest, aby drzwiczki byly uchylone i nie mozna tego robic w zbyt wysokich temperaturach, ani zybt dlugo. Gotowe mieszanki przechowujemy w szczelnie zamknietych naczyniach, mozliwie w ciemnym miejscu. Tak przechowane zachowuja swój aromat rok, albo dluzej. W ozdobnych sloiczkach nadaja sie równiez doskonale na oryginalny prezent. Sól cytrynowa, pomaranczowa lub z limonek. Skórki ( oczywiscie bez chemicznych dodatków) scieramy na drobnej tarce lub uzywamy specjalnej skrobaczki. Na 1 kg soli potrzebujemy ok. 10 pomaranczy lub cytryn albo 18 limonek. Skórke mieszamy z sola i suszymy na blasze do pieczenia, najlepiej na sloncu. ok. 2 godzin. Alternatywa jest piekarnik. Suszymy przy uchylonych drzwiczkach, w termoobiegu w temp. 50-70° C Po wysuszeniu zmielic mieszanke palcami, wsypac do szczelnego sloika. Sól nadaje sie do drobiu, ryb, salatek. Doskonala jest równiez sól rozmarynowo-cytrynowa. Dodajemy wtedy do 1 kg soli zmielone igielki z 5 galazek rozmarynu i postepujemy jak przy produkcji soli cytrynowej. Sól z bazylia. Laczymy w proporcjach: 500 g soli, 120 g swiezej bazylii, 4 zabki czosnku. Bazylie i czosnek drobno posiekac. zetrzec w mozdzierzu troche soli z czosnkiem, dodac bazylie z odrobina soli i wszystko utrzec na jednolita mase. Zmieszac z reszta soli i suszyc w termoobiegu na blasze w temp. 30-35° C ok. 20 min. Pasuje do ryb, warzyw - glównie pomidorów, salatek i sosów. Sól z balsamico Laczymy w proporcjach: 50 ml balsamico, 3 lyzki soli. Ocet gotujemy tak dlugo, az zostana ok. 3 lyzki. Sól nawilzamy delikatnie octem i suszymy w termoobiegu w temp. ok. 130° C ok. 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy widelcem. Pasuje do makaronu, warzyw, salat, marynat i zup. Sól z platkami rózy. Mieszamy w proporcjach: 5 g platków rózy, 100 g soli. Wysuszone platki zmiksowac, dodac sól az powstanie jednolita rózowa masa. W sloiku przechowuje sie do roku. Jesli stosujemy swieze platki nalezy suszyc mieszanke ok. 5 dni, mieszajac od czasu do czasu. Pasuje do nabialu, salat, ryb, dziczyzny i warzyw. Sól lawendowa Mieszamy w proporcjach 1:3. Na jedna filizanke kwiatów lawendy bierzemy 3 filizanki soli. Sól o lagodnym aromacie otrzymamy mieszajac ja z lawenda i przechowujac w chlodnym i ciemnym miejscu. Po tygodniu przecedzamy przez sito i przesypujemy ponownie do szczelnego naczynia. Sól intensywnie aromatyzowana otrzymujemy w podobny sposób, z tym ze po wymieszaniu z lawenda miksujemy ja i suszymy w piekarniku w niskiej temperaturze. Pasuje do miesa z grilla, owoców morza,, ryb, salat, warzyw i sosów. Sól z czerwonym winem. Sól saczymy delikatnie winem, uwazajac aby w nim nie plywala. Suszymy 2-3 godziny w cieniu i powtarzamy procedure 2-3 razy do momentu az krysztalki soli wchlona calkowicie wino. Jesli suszymy w piekarniku, musimy uwazac, aby nie robic tego zbyt dlugo, gdyz wtedy sól traci szybko swój aromat. Suszymy w termoobiegu w temp. 50-60° C maksymalnie 2-3 godziny. Pasuje do ciemnego miesa, dziczyzny i warzyw. Sól czosnkowa. Mieszamy w proporcjach 2 glówki czosnku na 500 g soli. Czosnek podzielic na zabki, nie obierac, 4-5 zabków zasypujemy sola i tak na zmiane ukladamy warstwy w sloiku. Ostatnia warstwa jest sól. Po ok. 8 dniach sól jest gotowa. Mozna czosnek wtedy odcedzic, ale moze tez zostac. Pasuje do ryb, drobiu, miesa, marynat i sosów. Stosujac aromatyzowana sól nalezy pamietac, aby dodawac ja jak najpózniej do potraw. Zbyt dlugie gotowanie zmniejsza ich aromat.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe z colą

Ciasta Ciasto czekoladowe z colą

Ciasto czekoladowe z colą to ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się nie tylko...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15796

do 30 min 30 min
24
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 5321

do 60 min 60 min
8
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 134

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9379

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 985

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10185

> 60 min >60 min
20
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe z colą

Ciasta Ciasto czekoladowe z colą

Ciasto czekoladowe z colą to ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się nie tylko...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15796

do 30 min 30 min
24
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 5321

do 60 min 60 min
8
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 134

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9379

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 985

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10185

> 60 min >60 min
20
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Aromatyczna sól
Autor:
konhambos

Składniki

Sposób przygotowania:
  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki