Do góry

Domowe porady

Chłodziarka do napojów

Jest niewatpliwie ozdoba kazdego przyjecia - chlodziarka do wina, szampana czy innych napojów. Zrobiona i udekorowana wlasnorecznie doskonale pasuje do dekoracji stolu. Swietnie wyglada udekorowana plasterkami kolorowych owoców, tym razem bylam jednak ograniczona w mojej inwencji, gdyz chlodziarka byla przeznaczona na przyjecie pod haslem "Kolor Czerwony".

  1. Bez wzgledu na to, czym dekorujemy chlodziarke, do jej wykonania potrzebujemy:

    • 1 małe wiaderko lub miske o ksztalcie chlodziarki
    • 1 mniejszy pojemnik, w którym zmiesci sie butelka z napojem
    • kamyki lub inne ciezarki
    • wode
    • elementy ozdobne: owoce, trawy, liscie, kwiaty itp.
    • zamrazarke, w której zmiesci sie pojemnik.

    Wysokosc zamrazarki jest bardzo istotna, gdyz pojemnik bedzie sie zamrazal stojac.
    Istotna rzecza jest równiez zamrazanie w 3 fazach, dlatego trzeba zaczac odpowiednio wczesnie, najlepiej dzien wczesniej.


    Faza 1:
    Umiescic mniejszy pojemnik na srodku wiaderka i obciazyc go ciezarkami (np. kamykami - musza one byc tak ciezkie, ze gdy nalejmy wode, pojemnik pozostanie w tym samym miejscu.
    Gdy pojemnik bedzie dostatecznie obciazony, ozdabiamy przestrzen miedzy pojemnikami. Moja pierwsza warstwe wypelnilam kawalkami melona i liscmi, ale to juz kwestia fantazji i upodoban, co wybieramy.
    Wypelniona przestrzen zalac mniej wiecej do polowy woda, ozdoby beda lekko plywaly, wiec trzeba ewentualnie poprawic ich polozenie.
    Pojemnik umiescic w zamrazarce na kilka godzin.

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. Faza 2:
    Kiedy zamarznie pierwsza warstwa, mozna wypelnic reszte. Uzylam tym razem kwiatów, kilku malych kawalków melona i innych lisci. Nastepnie wlalam wode (do 2-3 cm ponizej krawedzi wiaderka).
    Ze wzgledu na wypornosc lekkie kwiaty znów wyplyna nieco na wierzch, ale nie nalezy sie tym przejmowac, gdyz wystajace czesci zostana przykryte w fazie 3.
    Pojemnik zamrozic ponownie.

    zdjęcie do 2 etapu porady
  3. Faza 3:
    W ostatniej fazie dodac tylko niewielka ilosc wody, aby pokryc wszystko, co wychodzi z ostatniej warstwy lodu. Zamrozić ponownie i pozostawic na co najmniej 12 godzin w zamrazarce.

    Przed podaniem:
    Usunac kamyki z pojemnika i wlac do niego ciepła wode oraz polac zewnetrzna strone wiaderka. W ten sposób latwo bedzie pozbyc sie dwóch pojemników.
    Potem tylko wstawic butelke do chlodziarki i udekorowac nia stól.

    zdjęcie do 3 etapu porady
  4. Jesli dekoracja jest z owoców, mozemy je oczywiscie spozyc, gdy chlodziarka sie rozmrozi.

    zdjęcie do 4 etapu porady

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 256 Ocena: 5007

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń