Do góry

Domowe porady

Chrzan - jak i gdzie przechowywać ? Jak pasteryzowac ? Do czego dodawać ?

Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ?
Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  1. Przechowywanie chrzanu
    1. cały korzeń w lodówce - korzenie chrzanu dokładnie myjemy, osuszamy a następnie zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce na półce przeznaczonej do warzyw.
    2. starty w słoiczku - korzeń chrzanu oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Każdą partię /2- 3 łyżki/zalewamy wrzątkiem, po minucie odciskamy na sicie a potem jeszcze dłonią dociskamy by pozbyć się wody. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i ewentualnie cukrem. Taki chrzan możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.Jeśli chcemy przechowywać starty chrzan dłużej do powyższego przepisu dodajemy jeszcze ocet jabłkowy lub winny
    3. w zamrażalniku - oczyszczone, umyte i osuszone kawałki korzenia wkładamy do woreczków foliowych i zamrażamy. W taki sposób możemy przechowywać chrzan przez wiele miesięcy. Nie traci on walorów smakowych a podczas ścierania na tarce nie wyciska łez.
    4. w piwnicy - większe ilości chrzanu możemy przechowywać w piwnicy w temp. 0-3 stopnie C w drewnianych skrzyniach w czystym piasku. Korzenie powinny być luźno ułożone nie stykając się ze sobą i całkowicie zasypane piaskiem.
    5. suszenie - korzeń chrzanu po oczyszczeniu kroimy w plastry i suszymy podobnie jak grzyby: na sznurku, na kratce lub suszarce elektrycznej do warzyw. Suszony chrzan wystarczy zalać niewielką ilością wody by odzyskał swój charakterystyczny smak. Suszony korzeń możemy też zmielić i dodawać jako suchą przyprawę.

  2. Chrzan pasteryzowany
    korzenie chrzanu 1 kg
    woda 2 szklanki
    ocet 50 ml
    sól do smaku
    cukier do smaku
    Korzenie chrzanu oczyszczamy, myjemy i osuszamy a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę dodajemy do startego chrzanu, mieszamy i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min.
    Tak przygotowany chrzan może być min. podstawą sosów i dipów. Dodając starte jabłko, żurawinę czy śmietanę w prosty i szybki sposób otrzymamy sos na zimno.

  3. Do jakich przetworów i potraw dodać chrzan
    Chrzan dodajemy przede wszystkim do kiszonek - reguluje rozwój bakterii mlekowych i gnilnych, ułatwia przebieg procesu fermentacji i zakwaszenia.
    Poprawia również smak i aromat kiszonych warzyw: ogórków, papryki, buraczków czy kapusty.
    Doskonale nadaje się także do przetworów w zalewach octowych np. ogórki konserwowe czy papryka - zaostrzając ich smak.
    Sos chrzanowy czy zupa chrzanowa to potrawy, których sama nazwa sugeruje, że chrzan jest ich podstawowym składnikiem. Niektórzy dodają go również do barszczu białego czy żurku.
    Doskonale komponuje się z rybami, jajkami i wszelkimi mięsami / zwłaszcza tłustymi np. golonką - działa stymulująco na proces trawienia/

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 2834

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sunka 20 lutego Nie robiłam nigdy syropu z chrzanu ale może jednak warto . W każdym razie chrzan zawsze mam w słoiczkukrakusa, bardzo lubię dodawać go do różnych potraw, do zup, sosów, mięs.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 26 września 2018 Mi najbardziej spodobala sie wersja z suszonym chrzanem! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń