Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Chrzan - jak i gdzie przechowywać ? Jak pasteryzowac ? Do czego dodawać ?
  • Dania główne
  • Przepis na

Chrzan - jak i gdzie przechowywać ? Jak pasteryzowac ? Do czego dodawać ?

25.09.2018 Odsłon: 19072
5.0 (27 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
ErJot
ErJot

Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Gabciak
Gabciak
Śniadania

Pizza z serków wiejskich

Śniadania Pizza z serków wiejskich

Coś smacznego, zdrowego.

  • Impreza
  • Grill
  • Halloween
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pizze
  • Jajka

Odsłon: 4016

do 15 min 15 min
8
Kawa-z-mlekiem
Kawa-z-mlekiem
Ciasta

Ciasto z kremem śmietankowym i słonecznikiem "Ciasto cioci Basi"

Ciasta Ciasto z kremem śmietankowym i słonecznikiem "Ciasto cioci Basi"

Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...

  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 12347

> 60 min >60 min
15
smaker
smaker
Sałatki

Surówka z topinambura

Sałatki Surówka z topinambura

Surówka z topinambura to wyjątkowe połączenie świeżości, słodyczy i chrupkośc...

  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Włoskie
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 64082

do 15 min 15 min
36
Matematyczka
Matematyczka
Desery

Babka marmurkowa

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 110708

> 60 min >60 min
211
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Moskole

Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1532

do 15 min 15 min
30
smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 831

> 60 min >60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Gabciak
Gabciak
Śniadania

Pizza z serków wiejskich

Śniadania Pizza z serków wiejskich

Coś smacznego, zdrowego.

  • Impreza
  • Grill
  • Halloween
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pizze
  • Jajka

Odsłon: 4016

do 15 min 15 min
8
Kawa-z-mlekiem
Kawa-z-mlekiem
Ciasta

Ciasto z kremem śmietankowym i słonecznikiem "Ciasto cioci Basi"

Ciasta Ciasto z kremem śmietankowym i słonecznikiem "Ciasto cioci Basi"

Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...

  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 12347

> 60 min >60 min
15
smaker
smaker
Sałatki

Surówka z topinambura

Sałatki Surówka z topinambura

Surówka z topinambura to wyjątkowe połączenie świeżości, słodyczy i chrupkośc...

  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Włoskie
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 64082

do 15 min 15 min
36
Matematyczka
Matematyczka
Desery

Babka marmurkowa

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 110708

> 60 min >60 min
211
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Moskole

Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1532

do 15 min 15 min
30
smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 831

> 60 min >60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Chrzan - jak i gdzie przechowywać ? Jak pasteryzowac ? Do czego dodawać ?
Autor:
ErJot

Składniki

Sposób przygotowania:
1

Przechowywanie chrzanu 1. cały korzeń w lodówce - korzenie chrzanu dokładnie myjemy, osuszamy a następnie zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce na półce przeznaczonej do warzyw. 2. starty w słoiczku - korzeń chrzanu oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Każdą partię /2- 3 łyżki/zalewamy wrzątkiem, po minucie odciskamy na sicie a potem jeszcze dłonią dociskamy by pozbyć się wody. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i ewentualnie cukrem. Taki chrzan możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.Jeśli chcemy przechowywać starty chrzan dłużej do powyższego przepisu dodajemy jeszcze ocet jabłkowy lub winny 3. w zamrażalniku - oczyszczone, umyte i osuszone kawałki korzenia wkładamy do woreczków foliowych i zamrażamy. W taki sposób możemy przechowywać chrzan przez wiele miesięcy. Nie traci on walorów smakowych a podczas ścierania na tarce nie wyciska łez. 4. w piwnicy - większe ilości chrzanu możemy przechowywać w piwnicy w temp. 0-3 stopnie C w drewnianych skrzyniach w czystym piasku. Korzenie powinny być luźno ułożone nie stykając się ze sobą i całkowicie zasypane piaskiem. 5. suszenie - korzeń chrzanu po oczyszczeniu kroimy w plastry i suszymy podobnie jak grzyby: na sznurku, na kratce lub suszarce elektrycznej do warzyw. Suszony chrzan wystarczy zalać niewielką ilością wody by odzyskał swój charakterystyczny smak. Suszony korzeń możemy też zmielić i dodawać jako suchą przyprawę.

2

Chrzan pasteryzowany korzenie chrzanu 1 kg woda 2 szklanki ocet 50 ml sól do smaku cukier do smaku Korzenie chrzanu oczyszczamy, myjemy i osuszamy a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę dodajemy do startego chrzanu, mieszamy i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min. Tak przygotowany chrzan może być min. podstawą sosów i dipów. Dodając starte jabłko, żurawinę czy śmietanę w prosty i szybki sposób otrzymamy sos na zimno.

3

Do jakich przetworów i potraw dodać chrzan Chrzan dodajemy przede wszystkim do kiszonek - reguluje rozwój bakterii mlekowych i gnilnych, ułatwia przebieg procesu fermentacji i zakwaszenia. Poprawia również smak i aromat kiszonych warzyw: ogórków, papryki, buraczków czy kapusty. Doskonale nadaje się także do przetworów w zalewach octowych np. ogórki konserwowe czy papryka - zaostrzając ich smak. Sos chrzanowy czy zupa chrzanowa to potrawy, których sama nazwa sugeruje, że chrzan jest ich podstawowym składnikiem. Niektórzy dodają go również do barszczu białego czy żurku. Doskonale komponuje się z rybami, jajkami i wszelkimi mięsami / zwłaszcza tłustymi np. golonką - działa stymulująco na proces trawienia/

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki