Do góry

Domowe porady

Czas na aronię

Popularny jesienny owoc, który niektórych odstrasza swoją goryczką.Jak z tym sobie poradzić?Aronia jest nie dawno odkrytym owocem jagodowym.Obniżacinienie tętnicze i nie tylko.

  1. Dlaczego aronia i inne owoce jagodowe o ciemnym zabarwieniu są bardzo korzystne dla naszego organizmu?.Aronia, czarna jagoda i winogrona zawierają .antocyjanin.Szczególnie duże ilości antycjyjan występuja w aronii.Zwiazek ten jest antymutagenem, czyli chroni nasz organizm przed nadprodukcją wolnych rodników. Myślę, ze zdajemy sprawę ze szkodliwości tych zwiazków w organiżmie. Są one sprawcami powstawania nowotworów np. jelita grubego.Nalezy podkreslić, że działanie tego zwiasku jest skuteczne tylko, gdy będzie się je stosować długotrwale. Badania wykazały,że przetworzone owoce np. dżemy nlewki maja takie same właściwosci jak owoce surowe.Aronia jest ewenementem polskim . Jest na czele owoców oszczególnej aktywności antyoksydacyjnej. Kolejność owoców, które mająszczególnie duże korzyści zdrowotne maleje w szeregu; żurawiny>jabłka>cytryny>truskawki>ciemne winogrona>brzoskwinie>banany>grejfrut>gruszki>pomarańcze>ananasy.Aronia nalezy do rodziny zurawin.Pamiętajmy,że należy spożywać owoce stale ,ab miały wpływ na nasze zdrowie.

Autor: LilaLida

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń