Do góry

Domowe porady

Czekoladowe Brownie z masą krówkową

Łukasz - od dziecka gotuje i promuje swój fanpage, jego narzeczona - Ewa zajmuje się fotografią kulinarną.

  1. Składniki:
    200g gorzkiej czekolady
    150g masła
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    100g cukru (brązowego, białego)
    100g mąki pszennej
    400g masy krówkowej/kajmakowej
    Opcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  2. Jak przygotować?

    1. W kąpieli wodnej roztopić gorzką czekoladę i masło, a następnie odstawić do ostygnięcia.

    2. Mikserem ubić na jednolitą masę jajka i cukier. Następnie dodać kakao i cały czas miksując dolewać powoli lekko przestygniętej masy czekoladowej.

    3. Kiedy ciasto będzie spójne, wsypać pół łyżeczki soli, łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę pszenną, najlepiej przesianą przez sitko. Chwilę zmiksować, opcjonalnie dodać ekstraktu z wanilii.

    4. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Okrągłą foremkę (tortownicę ok. 25cm) wysmarować masłem i bułką tartą.

    5. 1/2 ciasta czekol. przelać do tortownicy, następnie masę krówkową przełożyć do naczynia i roztrzepać, gdyż jest bardzo zwarta i może zapadać się w czekoladowej. Masę tę przełożyć do foremki, delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni i rozłożyć drugą połowę czekolady.

    6. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35 minut, następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Możecie przez parę godzin potrzymać w lodówce. Wówczas Brownie stanie się bardziej harmonijne - szczególnie krówka ;)

    Smacznego! ;)

  3. Podpowiedź: Jeżeli będziecie mieli problem z rozprowadzaniem masy krówkowej, możecie wcześniej - 1/2 ciasta czekoladowego piec w piekarniku przez 10min, później wyjąć tortownicę, dołożyć resztę według instrukcji wyżej i piec jeszcze przez 20/25min.

Autor: garscprzypraw

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń