Do góry

Domowe porady

Do czego wykorzystać bułkę tartą ?

Domowa bułka tarta to efekt gospodarności /a może oszczędności/ gospodyni. Zamiast wyrzucać czerstwe bułki lepiej je dobrze wysuszyć a potem zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do mięsa.
Ale po co nam większe ilości bułki tartej ? Do panierowania kotletów, jako składnik mielonych, do oprószenia blaszki do ciasta i ?
Bułkę tartą możemy wykorzystać jeszcze na kilka sposobów i wielu potrawach.

  1. Zasmażka
    Z masła i bułki tartej możemy przygotować smaczną zasmażkę do kalafiora, brokuła czy brukselki. Dodatkowo możemy wzbogacić jej smak dodając wyraziste przyprawy lub zioła.

    Jarskie kotlety
    Podstawowa wersja takich kotletów to rozbełtane jajko, bułka tarta w takiej ilości by w połączeniu z jajkiem utworzyła masę dającą się uformować w kotlet oraz przyprawy np. sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona, chili, curry. Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
    W wersji wzbogaconej możemy dodać starty żółty ser, drobno pokrojone lub również drobno starte warzywa.

    Spód do ciast
    W spodach do ciast bez pieczenia najczęściej wykorzystuje się zmielone herbatniki w połączeniu z tłuszczem. Zamiast ciastek możemy wykorzystać bułkę tartą i połączyć ją z roztopionym masłem a w celu dosłodzenia możemy dodać cukier puder lub stopioną czekoladę. Taka masa świetnie się sprawdzi jako spód zarówno do ciast bez pieczenia jak i pieczonych np. sernika.

    Dodatek do sosu
    Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki sos możemy go zagęścić dodając bułkę tartą. Najlepiej dodawać ją niewielkimi porcjami, żeby z zbyt rzadkiego sosu nie wyszła nam gęsta breja.

    Posypka
    Bułką tartą możemy oprószyć natłuszczoną blaszkę przed przełożeniem do niej ciasta do pieczenia, naczynie żaroodporne, w którym przygotowujemy zapiekankę lub formę do pasztetów.
    Dodatkowo bułkę tartą możemy wymieszać z przyprawami np. curry, harissa, papryka mielona i posypać nią zapiekane potrawy /pasztety, zapiekanki/.Taka lekko /lub bardzo/ pikantna posypka nada ciekawy charakterystyczny smak i kolor potrawom.

    Kruszonka
    Bułkę tartą możemy wymieszać z niewielką ilością oliwy, startym parmezanem i wyrobić palcami tak jak tradycyjną kruszonkę do ciast - fajnie uzupełni smak zapiekanek makaronowych, warzywnych czy pasztetów jarskich.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 588 Ocena: 4600

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 czerwca Dzięki za pomysł na spod pod sernik, bo zawsze zapominam o herbatnikach. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń