Do góry

Domowe porady

Grillowy dekalog

10 najważniejszych porad dotyczących domowego grillowania - gratka dla wszystkich, którzy chcieliby doznać kulinarnych rozkoszy przy ruszcie!

Sezon grilla zawsze w maju z wielkim hukiem się zaczyna,
słońce grzeje, dzień jest dłuższy, już ślinotok ma rodzina... ;)
Zanim jednak grill wygrzebiesz z czeluści schowka, piwnicy,
przeczytaj dekalog - a grill nie będzie mieć tajemnicy!

I

Grill to grill, a nie ognisko - język ognia to nie wszystko,
odczekaj zatem chwil parę i grilluj tylko nad żarem!

II

Grill ma czarodziejskie moce - zgrilluje nawet... owoce
i warzywa - prócz kiełbasy połóż na nim te frykasy!

III

Dbaj o czystość rusztu - szoruj go i zmywaj do oporu,
przypalone resztki mogą skończyć się dla Cię chorobą!

IV

W żarze umieść rynkę z wodą - nadasz wilgoć tą metodą
kiełbasie i mięsom wszelkim - lub z piwem (aromat wielki!)!

V

Rzuć na żar zioła pachnące - jedzenie będzie sycące
i zapachnie jak marzenie - tę metodę bardzo cenię!

VI

Popiół z grilla wystudzony to także... nawóz sprawdzony!
Nie wyrzucaj go, bo szkoda - wszak przydaje się w ogrodach!

VII

Marynata to podstawa! Unurzaj mięso w przyprawach,
w miodzie, oliwie, teriyaki... Wyjdą Ci z tego przysmaki!

VIII

Natłuść kratkę przed smażeniem - nie przywrze do niej jedzenie,
nie przylepi się kiełbaska - będzie można nad nią mlaskać! :)

IX

Jeśli chętka w Tobie wzbiera, by zgrillować kawał sera
(camembert lub halloumi), w zupełności to zrozumiem! ;)

X

I najważniejsza porada - grillowi smak, polor nada
dobrych przyjaciół gromada! :D

Autor: Nulek

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 15

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń