Do góry

Domowe porady

Jak obierać młode ziemniaki ?

Uwielbiam młode ziemniaczki. W odróżnieniu od niezbyt smacznych, zwiotczałych starych "pyrek" te młode to prawdziwe "niebo w gębie". Zanim trafią one jednak na stół trzeba je przygotować a dokładniej to porządnie oczyścić. I najważniejsze by zrobić to dobrze i w miarę szybko.

  1. Przede wszystkim młode ziemniaki zalewamy zimną wodą co ułatwi ich czyszczenie.
    Najprościej było by obrać je za pomocą nożyka ale młode ziemniaki są małe i dodatkowo "ostrugane" będą mieć wielkość orzeszków.
    Można użyć obieraczki do warzyw. Obierki będą cieniutkie ale to długotrwała robota. A poza tym to właśnie pod tą cieniutką skórką znajduje się najwięcej składników mineralnych i charakterystyczny smak młodych ziemniaków.
    Możemy je delikatnie oskrobać ale to też praca długotrwała.
    Najprościej i najszybciej ziemniaki wyszorować. Do szorowania możemy wykorzystać szczoteczkę, gąbkę kuchenną z warstwą ścierną, zmywak do naczyń z ostrej włókniny lub drapak metalowy do przypalonych naczyń. Ziemniaki szorujemy pod wodą wykorzystując powyższe przybory a następnie dokładnie płuczemy w czystej wodzie.
    Najwygodniejsze i najpraktyczniejsze do szorowania ziemniaków są jednak rękawice do masażu a dokładniej peelingu /np. z juty, sizalu/. Rękawice te przydadzą się również do czyszczenia młodej marchewki czy korzenia pietruszki. Warzywa wystarczy kilkakrotnie potrzeć założoną na dłoń rękawicą i warzywo jest gotowe do płukania. Dodatkową zaletą rękawiczek jest fakt, że ochronią one nasze dłonie przed przebarwieniami i wysuszeniem skóry.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 4985

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 21 maja Świetna porada no i dłonie się nie przebarwia! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń