Do góry

Domowe porady

Jak ugotować ryż na sypko

Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...

  1. Szklankę ryżu (porcja na 2 osoby) przesypujemy do sitka i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

  2. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy ryż i smażymy kilka chwil na wolnym ogniu, aż się zeszkli. Często mieszamy, żeby się nie przypalił.

  3. Do zeszklonego ryżu dolewamy 1 i 3/4 szklanki zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do momentu kiedy ryż wchłonie wodę i pojawią się charakterystyczne kratery. Nie odkrywamy garnka i nie mieszamy ryżu.

  4. Garnek wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C.
    No i gotowe, smacznego ;-)

  5. Jeżeli chcemy przygotować ryż z curry, to zanim na rozgrzany olej dodamy ryż: przysmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, a jak się zeszkli dodajemy 2 łyżeczki curry, po chwili dosypujemy ryż i dalej postępujemy jak wyżej ;-)

Autor: Fram

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 1508

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 04 lipca 2017 Świetny sposób ;) chociaż ja gotuję w dużej ilości wody bez przykrycia, bez soli. Też się sprawdza ;) Muszę spróbować Twojego sposobu ;) Pozdrawiam ;) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń