Do góry

Domowe porady

Na widelcu: Mr Schaboffy


Kotlet schabowy to znak rozpoznawczy polskiej kuchni. Przez wielu uważany za wręcz tuczący jej symbol, ale czy tak naprawdę zdołamy udowodnić mu winę?

Prokurator Widelec:
Mr Schaboffy jest tuczący! Czy którakolwiek kobieta będąca na diecie zdecydowałaby się na kotlet schabowy w panierce?

Adwokat Garnek:
Wysoki Sądzie, nic bardziej mylnego! Proszę zauważyć, że średni kotlet schabowy panierowany przy założeniu, że ma on 100g, to kalorie rzędu 350, w tym 24g tłuszczu i 16g węglowodanów. Pójdźmy dalej Drodzy Państwo, konfrontując naszego Mr Schaboffego z takim Mr WieśMaciem, nie przegrywa on tej konfrontacji, wręcz przeciwnie! Przeciętny fast food to ok 500kalorii. Liczby mówią same za siebie, a jęsli kotlet schabowy zostanie podany z warzywami, surówką, zamienia się w takim towarzystwie w pożywne i zdrowy danie. A poza tym Drogie Panie, większość życia jesteście na diecie i winnyście wiedzieć, że schab smażony saute, a nawet dajmy na to panierowany, doskonale podkręci waszą przemianę materii! Aminokwasy w nim zawarte zajmą się metabolizmem waszego organizmu.

Prokurator Widelec:
Panie Mecenasie, nie od dziś wiadomo, że niepanierowane schabowe są twarde i niesmaczne, a poza tym co to za schab co nie ma panierki!

Adwokat Garnek:

Otóż nieprawdą jest, że schab pozbawiony otoczki z bułki przestaje być kotletem, bowiem a naszej kuchni pod nazwą kotlet funkcjonuje każdy bity, tłuczony płat mięsa, z kością lub bez, który smażymy w panierce lub bez.
Nieprawdą jest również jakoby Mr Schaboffy pozbawiony tejże panierki jest niesmaczny czy też twardy. Wystarczy Wysoki Sądzie smażyć go krótko w wysokiej temperaturze, po czym lekko poddusić pod przykryciem z odrobina wody, wówczas jest miękki i soczysty! Zatem nie ma takiego przepisu, który zmuszałby nas kuchcików do smażenia go wyłącznie w panierce.

Prokurator Widelec:
Ale nie podważy pan tego, że jedzenie schabowego podnosi poziom cholesterolu, przecież to oczywiste dla każdego obywatela.

Adwokat Garnek:
Wysoki Sądzie, nie mogę się z tym stwierdzeniem zgodzić. Pani Prokurator jest znów w błędzie. Schab nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi, bowiem zawiera go niewiele. W 100g jest go zaledwie 50mg, co daje nam zaledwie 1/6 dziennego zapotrzebowania. Mało tego, taka ilość cholesterolu zawiera dorsz, cielęcina czy też uznawany za zdrowe mięso indyk.

Prokurator Widelec:
No, ale np dzieciom go podawać nie wolno.

Adwokat Garnek:
Ależ to nieprawda, bowiem dzieciom od 10 miesiąca życia rodzic może już go podawać, oczywiście bez panierki, w formie duszonej lub pieczonej i co ważne, jest znacznie zdrowszy niż gotowe wędliny.


WERDYKT: smaczny i zdrowy ten nasz Mr Schaboffy!

Porady:

Mięso kroimy w poprzek włókien, cienko rozbijamy, gdyż to skraca czas smażenia


Nie solimy go przed wrzuceniem na patelnię, gdyż zacznie pryskać, a sam kotlet będzie suchy i twardy, dosolimy na talerzu


Smażymy go po 2 minuty z każdej strony


Do smażenia najlepiej używać smalcu, który rozgrzany do wysokiej temperatury nie przypala się, a co za tym idzie nie będzie się nam przypalał, co skraca czas smażenia, a tym samym kaloryczność kotletów, bo wchłaniają one mnie tłuszczu


Kotlet schabowy na kanapce jest dużo zdrowszy niż kupne wędliny, a to dzięki temu, że nie zawiera on konserwantów, które obciążają nasz układ pokarmowy, pozbawiony jest on azotanów, które są toksyczne, ani tez skrobi, która producenci często dodaja do chudych wędlin drobiowych


Osoby aktywnie uprawiające sport, ćwiczące na siłowni powinny siegać po Mr Schaboffego, bo zawiera on liczne aminokwasy niezbędne mięśniom przy wzmożonym wysiłku fizycznym oraz tłuszcz, dzięki którym ćwiczący ma siłę intensywnie uprawiać sport, przyjmuje się, że porcja dla kobiety ćwiczącej to 2 schabowe tygodniowo


Sam kotlet schabowy nie tuczy, winę ponoszą dodatki do niego podawane (ziemniaki z masłem, kapusta z zasmażką, frytki)

Zapis całej rozprawy: trzaskagotuje.blogspot.com

Autor: trzaskagotuje

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 210

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń