Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beluga jest jedną z odmian soczewicy– rośliny z rodziny bobowatych.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 67
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1112
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 441
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15407
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 67
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1112
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 441
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15407
Składniki
Rzadko spotykana na polskich stołach Beluga jest jedną z odmian soczewicy. Zawiera sporo białka (66 g/100 g), węglowodanów powyżej 50 g/100 g. Sole mineralne, kwas foliowy i błonnik wiodą prym. Jest źródłem fosforu, skrobi, wapnia i żelaza. Co ważniejsze (tym bardziej dla nas), ziarna soczewicy Beluga mają niski indeks glikemiczny. Są jednak bardzo kaloryczne, gdyż w 100 g znajduje się ponad 300 kcal. Znajdujący się błonnik, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Polecamy osobom zmagającym się z anemią.