Do góry

Domowe porady

Soczewica Beluga

Beluga jest jedną z odmian soczewicy– rośliny z rodziny bobowatych.

  1. Rzadko spotykana na polskich stołach Beluga jest jedną z odmian soczewicy. Zawiera sporo białka (66 g/100 g), węglowodanów powyżej 50 g/100 g. Sole mineralne, kwas foliowy i błonnik wiodą prym. Jest źródłem fosforu, skrobi, wapnia i żelaza.
    Co ważniejsze (tym bardziej dla nas), ziarna soczewicy Beluga mają niski indeks glikemiczny.
    Są jednak bardzo kaloryczne, gdyż w 100 g znajduje się ponad 300 kcal.
    Znajdujący się błonnik, obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
    Polecamy osobom zmagającym się z anemią.

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 2107 Ocena: 47111

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń