Do góry

Domowe porady

Suszone chili

Domowe przyprawy

  1. Chili można przygotować samemu w domu.
    Najlepsze są własne wyhodowane papryczki, ale czasami kupuje się tackę papryczek w sklepie i nie ma co zrobić z ich nadmiarem.

    Papryczki trzeba nawlec igła na nitkę na obu końcach nitki można zawiązać po zapałce lub papierku, żeby papryczki się nie zsuwały.

    Sznur papryczek najlepiej jest zawiesić przy kaloryferze albo przy kuchence. Można też je suszyć po pieczeniu potraw w nagrzanym piekarniku ale wyłączonym źródłem ciepła.

    Żeby uzyskać grubiej zmieloną przyprawę można papryczki zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym oczku.
    Drobniejsze zmielenie można uzyskać w młynku żarnowym z regulacja grubości mielenia.

    Papryczki na świeżo można też zmielić w maszynce do mielenia i potem ubić je z solą w słoiku. Przechowywane w lodówce można trzymać w nieskończoność- świetnie nadaje się do rosołów i rożnych dań.

    Smacznego :)

    zdjęcie do 1 etapu porady

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 9492

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 04 października 2018 Ja kroję papryczki i mrożę. To jest niezły sposób na przechowywanie ich. Twój pomysł też mi się podoba. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 04 października 2018 u mnie się mało używa, a le jak już to mam te płatki z drugiej miseczki spory zapas jeszcze z Anglii z hinduskiego sklepu ;-D Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń