Do góry

Domowe porady

Zero waste w kuchni.

Nie wszyscy wiedzą o tym, że natkę marchewki można jeść.
Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawierają o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa.
Smak liści jest zwykle bardzo podobny do bulwy. Zieleń marchwi smakuje słodkawo, liście buraków mają smak ziemisty, rzodkiewek - ostry i lekko korzenny, a liście kalarepy mają smak kapusty.

  1. Natke można jeść surową lub ją gotować czy przyrządzać z niej smoothie. Liście kalarepy można na przykład przyrządzić jak szpinak.
    Wszystkie cztery rodzaje liści nadają się świetnie do przetwarzania na pastę do chleba.
    I to właśnie tutaj pokazuję na przykładzie natki marchwi. Przepis można modyfikować zgodnie ze swoim gustem, w zależności od tego, jakich liści używamy i które najbardziej lubimy.
    Kremowa konsystencję pasty uzyskujemy dzięki nasionom słonecznika, jeśli wybierzemy orzechy, powstanie pesto.

    Składniki:

    • natka z 4-5 marchwi
    • 70 g nasion słonecznika
    • 6 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1/2 ząbka czosnku
    • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
    • opcjonalnie: 1-2 garście szpinaku
    • skórka z 1/2 cytryny
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól, pieprz
    • woda

    Natkę umyć i posiekać z grubsza.
    Dodać nasiona słonecznika, oliwę z oliwek, czosnek, miód, szpinak (opcjonalnie), sok i skórkę z cytryny i zblendować aż do uzyskania kremu.
    Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodać trochę wody.
    Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej przypraw zgodnie ze swoim smakiem.
    Pasta przechowuje się około 3-4 dni w lodówce lub można jej nadmiar zamrozić. Jeśli z czasem stanie się ciemnozielona lub brunatna, a dzieje się to dość szybko gdy powietrze ma do niej dosętp, należy ją wtedy zamieszać ponownie.

    zdjęcie do 1 etapu porady

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 4236

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 19 lutego Liście kalarepy i rzodkiewki czasami dodaję do surówek. O natce marchwi wiedziałam że jest jadalna ale nie bardzo wiedziałam do czego jej użyć bo w surówkach jakiś mi nie "podchodziła". Przepis na pastę bardzo interesujący i wart wypróbowania:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 19 lutego Swietne! zawsze bylam ciekawa czy natka marchewki jest jadalna, wszedzie slyszalam ze raczej nie, a tu masz! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń