Do góry

Bake off

Amerykańskie naleśniki i śniadanie w "Bake off Junior"

W szóstym odcinku najsłodszego programu w TVP2, juniorzy zmierzą się z pozornie łatwym zadaniem, jednak czy wszystkim uda się przygotować idealne naleśniki i pożywne śniadanie?

W zeszłą niedzielę, młodzi adepci sztuki kulinarnej piekli sucharki papieskie z przepisu XIX-wiecznej mistrzyni polskiej kuchni - Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mimo, iż wiele kłopotu sprawiło im samo odczytanie receptury, wszyscy poradzili sobie z zadaniem wybornie. Juniorzy wypieczone przez siebie sucharki musieli podać w towarzystwie aromatycznej kawy, udekorowanej w bardzo wyrafinowany sposób.

W konkurencji autorskiej uczestnicy pracowali w duetach. W przygotowaniu szarlotki idealnej pomagały im babcie, dziadkowie i mamy. Krzysztof Ilnicki powiedział, że jest zaskoczony, i że nie spodziewał się, aż tylu znakomitych wariacji na temat zwykłego ciasta z jabłkami. Gwiazdą Wypieków Tygodnia została Marysia i jej babcia Jadzia, która za pomoc w zadaniu otrzymała wydanie XIX wiecznej książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Zobacz przepis na tymiankową szarlotkę Marysi. Kliknij >>

Co wydarzy się w kolejnym "Bake Off Junior"?

Przed nami szósty odcinek, a w nim, młodzi cukiernicy staną przed kolejnymi dwoma zadaniami. W pierwszej konkurencji juniorzy przygotują popularne w Stanach Zjednoczonych placuszki zwane pancake. To właśnie z nich będą musieli ułożyć smakowite danie w kształcie... sowy. W drugiej konkurencji amatorzy cukiernictwa będą mogli wykazać się kreatywnością podczas tworzenia pożywnego śniadania, w skład którego będzie wchodzić odżywcze danie oraz napój. Kto okaże się zwycięzcą odcinka, a kto będzie musiał opuścić program? Przekonamy się w najbliższą niedzielę o godzinie 15:30 w TVP2.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń