Najlepsze przepisy na ogórki

Bake Off Junior - ciasto zebra

W pierwszym odcinku "Bake Off Junior" uczestnicy zmierzyli się z przepisem na ciasto zebra.

Fot. materiały prasowe

Każdy uczestników otrzymuje po 3 dzbanki po ok 600g ciasta podstawowego, które barwi i aromatyzuje wg. uznania. Proporcje na ciasto:

  • 360g cukru
  • 400g jaj
  • 200g mleka (3.2%)
  • 360g oleju z pestek winogron
  • 480g mąki typ 450
  • 15g proszku do pieczenia
  • 5g soli morskiej

Do barwienia naturalnie :

Zredukowany sok z buraka, spirulina, matcha , kakao w proszku, zredukowany sok z borówek lub ekstrakt z czarnego bzu, ekstrakt z hibiskusa,

Alternatywnie Do barwienia sztucznie: Barwniki różne

Do aromatyzowania:

Laski wanilii, cytrusy ( do starcia skórka) , cynamon, kawa mielona, imbir mielony, goździki ( + moździerz), kakao, kardamon, gałka muszkatołowa, kurkuma ( zapach i barwa) , olejki zapachowe ( ekstrakty naturalne np. migdałowy , miętowy)

Czynności:

1. Piekarnik nagrzać do 175C
2. Formę natłuścić i wyłożyć pergaminem
3. W mikserze na wolnych obrotach ubijać jaja z cukrem ( ok 2-3 minuty)
4. Powoli wlewać olej, mleko i dodać ziarenka wanilii
5. W osobnej misie połączyć mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesiać.
6. Dodać suche składniki do masy mieszając.

7. Podzielić ciasto na trzy porcje. Zabawrić i zaromatyzować wedle uznania

8. Wylwać ciasto porcjami do formy, aby powstał wzór zebry

9. Piec w temperaturze 180 stopni do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie zupełnie suchy.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 603

15 min
5
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 22

15 min
1
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 469

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3