Do góry

Bake off

Gruziński placek - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna.

Ciasto

300 g mąki
1 szklanka letniej wody
5 g suszonych drożdży
35 g oleju lub oliwy
1 szczypta soli

Farsz serowy

200 g tłustego twarogu
125 g mozarelli
150 g sera żółtego
1 jajko
1 szczypta soli

Złożenie

mąka do oprószenia blatu
4 jaja
pieprz do smaku
sól do smaku
1 garść drobnego szczypiorku
¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek

Ciasto

Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej, elastycznej masy. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Farsz serowy

Trzy rodzaje sera zetrzeć na tarce, dodać jajko i sól.

Złożenie

Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na oprószony mąką blat. Podzielić na cztery równe kawałki, każdy rozwałkować na cienki okrąg. Górny i dolny brzeg zawinąć, tworząc łódkę. Na środek wyłożyć farsz. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć, na każdy placek wybić jajko, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem. Zapiec do momentu ścięcia się białka. Upieczone chlebki posmarować masłem i wyłożyć na papierowy ręcznik.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń