Sprawdzone przepisy na grilla

Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek.

Ciasto

  • 290 ml oleju rzepakowego
  • 200 g brązowego cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jaja
  • 260 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 300 g startej marchwi
  • 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni

 

Krem

  • 10 g żelatyny (1 łyżka)
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 200 g białej czekolady
  • 660 ml śmietany kremówki

 

Wykończenie

  • 500 g borówek
  • kolorowe masy cukrowe do dekoracji
  • konfitura pomarańczowa do przełożenia ciasta

 

Ciasto
Trzepaczką połączyć olej rzepakowy z brązowym cukrem, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodawać pojedynczo jaja. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszać do połączenia składników. Dodać startą na grubych oczkach marchew, mieszankę żurawiny i bakalii. W celu usunięcia bąbelków powietrza uderzyć formą kilka razy o płaską powierzchnię. Piec w 170°C przez około 30 minut.

Krem
Rozpuścić żelatynę w pięciu łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ściągnąć garnek z ognia i dodać żelatynę. Ubić śmietanę kremówkę i dodać do niej ostudzoną czekoladę. Krem przełożyć do worka cukierniczego.

Wykończenie
Z jednego ciasta wykroić uszy i muchę królika. Drugie ciasto oraz przygotowane części przekroić na pół i przekładamy konfiturą pomarańczową, kremem i borówkami. Przykrywamy odpowiednimi częściami ciasta, formujemy kształt królika i dekorujemy masą cukierniczą.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik okrągły na kruchym spodzie

Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...

Odsłon: 2721

30 min
12
30 min
5
Przekąski Przekąska z chleba tostowego

Jeżeli zostanie Wam chleb tostowy polecam przygotować prostą , smaczną i szyb...

Odsłon: 4273

15 min
12
30 min
10
60 min
2