Nowoczesne parzone Joanny

Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
10 jaj (rozmiar M)
masło do wysmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy

Frużelina
2 garście malin
1 szklanka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem
6 szklanek mleka
150 g drobnego cukru do wypieków
aromat waniliowy
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
350 g masła w temperaturze pokojowej
30 g drobnego cukru do wypieków
1½ szklanki czerwonych porzeczek

Ciasto
Masło i wodę umieścić w garnuszku. Gdy tłuszcz się rozpuści, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Wystudzić. Wbić jajka, miksując po dodaniu każdego z nich. Gdy ciasto będzie mieć gładką konsystencję, podzielić je na dwie części. Blachę o wymiarach 32 cm na 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut do lekkiego zbrązowienia (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugi blat ciasta. Wystudzić.

Frużelina
Zagotować maliny. Wodę zmieszać z mąką ziemniaczaną i połączyć z owocami. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna przypominać kisiel).

Krem
Zagotować cztery szklanki mleka z cukrem i wanilią. Pozostałe dwie szklanki zmiksować z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by nie porobiły się grudki). Chwilę gotować, a następnie przykryć folią spożywczą (w taki sposób, by dotykała budyniu) i odłożyć do wystygnięcia. W misie miksera umieścić masło oraz cukier. Utrzeć do powstania białej, lekkiej i puszystej masy. Dodawać budyń w kilku turach (np. po trzy pełne łyżki), miksując po każdej porcji. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na płat ciasta, posmarować frużeliną i przykryć blatem. Posypać cukrem pudrem i udekorować czerwonymi porzeczkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 383

30 min
7
15 min
21

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 480

60 min
6
15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0