Przygotowanie grilla do sezonu
Przed rozpoczęciem sezonu grillowego warto się upewnić, czy niczego nam nie brakuje. Przejrzyjmy nasz sprzęt grillowy i sprawdźmy, w jakim jest stanie, czy nie ma luzów i uszkodzeń, które mogłyby nam utrudnić, a nawet uniemożliwić grillowanie. Po zimowej przerwie konieczne będzie dokładne wyczyszczenie rusztu i wnętrza grilla. Pamiętajmy, że nie tylko ze względów estetycznych, ale również zdrowotnych, grill powinien być czyszczony po każdym użyciu, a jeśli długo stoi nieużywany, również przed rozpaleniem. Przypalenie zabrudzeń może powodować uwalnianie się toksycznych substancji. Warto zatem zaopatrzyć się w środki do czyszczenia grilla i odpowiednio przygotować sprzęt przed pierwszym rozpaleniem w tym sezonie.
Jak rozpalić grilla?
Problem z rozpaleniem ognia powoduje frustracje i może zniechęcić do grillowania początkujących użytkowników. To nie musi być trudne! Wystarczy wsypać węgiel drzewny lub brykiet, polać niedużą ilością podpałki i podpalić zapałką. Następnie czekamy, aż płomienie znikną, a węgiel zmieni kolor i zacznie się żarzyć lub brykiet będzie pokryty warstwą szarego popiołu. To sygnał, że grill jest gotowy do użycia. Film przedstawiający jak prawidłowo rozpalić grilla dostępny jest na stronie internetowej:
Porady na temat grillowania mięs
Podczas grillowania warto trzymać się kilku sprawdzonych zasad, które sprawią, że nasze potrawy będą soczyste i aromatyczne. Po pierwsze nie kładźmy zimnego mięsa na ruszt. Poczekajmy, aż ociepli się do temperatury otoczenia, dzięki czemu będzie soczyste i odpowiednio wypieczone. Mięso solimy bezpośrednio przed ułożeniem na ruszcie. Jeśli zrobimy to wcześniej, może stwardnieć i nabrać gumowatej struktury. Podczas grillowania mięso obracamy tylko raz. Dzięki temu zapobiegniemy jego wysuszeniu. Ważne jest również, by nie nakłuwać mięsa w trakcie grillowania. Pozwoli to zachować wszystkie soki, by potrawa była soczysta i aromatyczna.
Wybór mięs na grilla
Wybór odpowiednich mięs to kluczowy element udanego grillowania. Świetnie nadają się zarówno mięso wieprzowe, jak i drobiowe czy wołowe. Z pewnością nie zawiodą nas dobrej jakości kiełbasy: brocka, śląska czy kiełbaski bałkańskie. Idealnym wyborem będą także soczyste kawałki karkówki, które po upieczeniu nabiorą złocistego koloru. Świetnie sprawdzi się także boczek – czy to jako dodatek do innego mięsa, czy rolowany w postaci szaszłyka.
Warto również zwrócić uwagę na propozycje drobiowe, takie jak soczyste filety z kurczaka czy skrzydełka. Stanowią one lżejszą alternatywę dla tradycyjnych mięs wieprzowych. Z kolei miłośnicy czerwonego mięsa mogą sięgnąć po soczyste steki z rostbefu, czy antrykotu lub burgery, które po krótkim grillowaniu na wysokiej temperaturze będą rozpływać się w ustach.
Wieprzowinę i drób przed położeniem na ruszcie warto zamarynować. Bazą marynaty zazwyczaj jest olej oraz zioła i przyprawy. To, jak przyrządzimy marynatę zależy wyłącznie od naszej kulinarnej wyobraźni, możemy dodać czosnek, gałązki świeżego rozmarynu, sok z cytryny i przyprawy, np. czerwony pieprz. Ważny jest nie tylko skład marynaty, ale przede wszystkim jakość mięsa. Dlatego warto sięgać po produkty zaufanych marek, jak Sokołów, który oferuje sprawdzone mięso od polskich dostawców. Kupując w specjalistycznych sklepach mięsnych takich jak Sokołów i Wędliny z Borów (Gzella) mamy gwarancję świeżości i szerokiego wyboru najwyższej jakości produktów.
Jeśli nie wiemy, które mięso najlepiej nadaje się na grilla lub nie chcemy samodzielnie przygotowywać marynaty, możemy sięgnąć po produkty Grill House firmy Sokołów, stworzonej specjalnie z myślą o miłośnikach pieczenia na ruszcie. Znajdziemy w niej szeroki wybór wyrobów tradycyjnych, surowych mięs i kiełbas, w tym też w gotowych marynatach i z odpowiednio dobraną kompozycją przypraw.
Grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie posiłku, to również okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. Wybierając mięso od sprawdzonych producentów, nasze grillowanie będzie niezapomnianym doświadczeniem dla podniebienia.