Najlepsze przepisy na ogórki

Śniadanie mistrzów Marysi

Marysia postawiła na wytrawne bułeczki, słodkie naleśniki i przepyszną szakszukę, do tego zaserwowała zielone smoothie i malinową herbatę.

Scones
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka suszonego czosnku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
¼ łyżeczki mielonej papryczki chili
125 g zimnego masła
1 jajko
½ szklanki śmietany 18%
2 łyżki zimnej wody
1 szklanka startego sera cheddar
½ szklanki posiekanego, cienkiego szczypiorku
1 jajko
grubo mielona sól morska
pieprz do smaku
50 g masła

Pancake'i
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
300 ml mleka

Szakszuka
1 cebula
1 łyżka oleju do smażenia
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
6 pomidorów pelati (podłużne, ze zwartym miąższem)
2 łyżki sosu sriracha
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
4 jajka
2 łyżki posiekanego, cienkiego szczypiorku
100 g sera feta

Smoothie
3 pomarańcze
2 cytryny
½ ananasa
2 garści szpinaku
3 gałązki selera naciowego

Herbata
2 torebki herbaty malinowej
3 łyżki cukru
1 cytryna

Dodatki do pancake'ów
½ litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
100 ml syropu klonowego
borówki, czerwone porzeczki, maliny, jeżyny do dekoracji
1 marakuja
konfitura jeżynowa
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 205°C.

Zrobić scones: mąkę, proszek, sodę, przyprawy oraz masło zmieszać aż do uzyskania kruszonki. Dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto na stolnicy kilka razy złożyć i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wyciąć 13-15 krążków. Rozłożyć je na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Piec 25 minut.

Zrobić ciasto na pancake'i: zmieszać wszystkie składniki i odstawić, by ciasto odpoczęło.

Przygotować szakszukę: usmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie paprykę i pomidory obrane ze skóry. Doprawić. Przełożyć do żeliwnego naczynia. Piec z jajkami przez 10 minut. Podawać na ciepło ze szczypiorkiem i serem feta.

Zrobić smoothie: zmiksować wszystkie składniki w blenderze.

Zaparzyć herbatę, dodać cukier i cytrynę.

Usmażyć pancake'i, ubić śmietanę, udekorować owocami. Podawać z syropem klonowym i konfiturą.

Wszystko wyłożyć na tacę.

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 105

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 144

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 85

15 min
2
Dodatki Smarowidło z cukinią

Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...

Odsłon: 193

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4