Oto przepis na tort czekoladowy, który uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej.

BISZKOPT BEZGLUTENOWY

  • 1blacha
  • 140g gorzka czekolada 50-60%
  • 40g masło
  • 75g marcepan
  • 40g żółtko
  • 175g białko
  • 75g Cukier kryształ

 

Rozpuścić czekoladę i masło.

Uplastycznić marcepan w kuchence mikrofalowej i połączyć z żółtkiem.
Połączyć oba miksy.
Ubić bezę francuską i dodać.
Rozsmarować na całej blasze i upiec w 180C.
Natychmiast zdjąć papier po upieczeniu.
Upiec 2 blachy biszkoptu

 

KREM CZEKOLADOWY

  • 380g śmietanka 36%
  • 35g syrop glukozowy
  • 140g czekolada
  • 400g czekolada
  • 350g masło 82%
  • 80g Frangelico

 

Zagotować pierwsze 2 składniki.
Zalać czekolady. Zemulgować.
Gdy temperatura spadnie do 35C, dodać masło. Zblendować.
Gdy spadnie do 30C, dodać Frangelico, delikatnie mieszając.
Schłodzić na tyle aby krem nadawał się do ubicia mikserem

 

MONTAŻ:
Wykroić z biszkoptów 8 identycznych kwadratów.
Przełożyć je kremem.
Pokryć tort kremem i obłożyć wszystkie ściany czekoladowymi kulkami.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

Odsłon: 1877

>60 min
4
30 min
9
Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

Odsłon: 795

>60 min
5

Przepis dnia

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

Odsłon: 1254390

>60 min
4746
Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

Odsłon: 1107

60 min
5