Boże Narodzenie na słodko

Oto przepis na tort czekoladowy, który uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej.

BISZKOPT BEZGLUTENOWY

  • 1blacha
  • 140g gorzka czekolada 50-60%
  • 40g masło
  • 75g marcepan
  • 40g żółtko
  • 175g białko
  • 75g Cukier kryształ

 

Rozpuścić czekoladę i masło.

Uplastycznić marcepan w kuchence mikrofalowej i połączyć z żółtkiem.
Połączyć oba miksy.
Ubić bezę francuską i dodać.
Rozsmarować na całej blasze i upiec w 180C.
Natychmiast zdjąć papier po upieczeniu.
Upiec 2 blachy biszkoptu

 

KREM CZEKOLADOWY

  • 380g śmietanka 36%
  • 35g syrop glukozowy
  • 140g czekolada
  • 400g czekolada
  • 350g masło 82%
  • 80g Frangelico

 

Zagotować pierwsze 2 składniki.
Zalać czekolady. Zemulgować.
Gdy temperatura spadnie do 35C, dodać masło. Zblendować.
Gdy spadnie do 30C, dodać Frangelico, delikatnie mieszając.
Schłodzić na tyle aby krem nadawał się do ubicia mikserem

 

MONTAŻ:
Wykroić z biszkoptów 8 identycznych kwadratów.
Przełożyć je kremem.
Pokryć tort kremem i obłożyć wszystkie ściany czekoladowymi kulkami.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 15681

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 168

60 min
0
30 min
11
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 4572

15 min
15
Dania główne Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...

Odsłon: 398

30 min
2
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 23974

60 min
30