Do góry

Newsy

Chcesz dowiedzieć się jaką kawę najczęściej pija medalista Mistrzostw Polski Baristów?

Na to oraz inne pytania znajdziesz odpowiedź czytając relacje z czata z Marcinem Moczydłowskim, jednym z najbardziej utalentowanych baristów; Mistrzem oraz vice Mistrzem Polski w tej dziedzinie. Medalistą Mistrzostw Polski LatteArt . Prawdziwym znawcą technik palenia Kawy.

ŚciśleTajne: Witam zawsze mnie to zastanowialo czy aby zrobic dobra kawe to potrzebna jest jakas miarka czy tak na oko ja sypac?

Marcin Moczydłowski: Są rekomendowane ilości do danej kawy, zależy jaki napój chcemy przygotować. Expresso - 1 klasyczne, to 7-8 gramów kawy a np. kawa typu French Press na litr wody 70-80 gram kawy. Zależy to też od formy parzenia kawy, oraz grubość mielenia. Do expresso jedno ziarenko rozdrabniamy na 3500 drobinek do French Press mielimy na 500 drobinek. Kawa Turecka, wielokrotnego zaparzania to 15000 cząstek, kawa jest prawie jak mąka.

[sin.thetic]: uszanowano - w herbacie mamy np. gatunek herbaty bialej, specjalna selekcja i aromat, czy w kawie rowniez mozna znalezc taki odpowiednik?

Marcin Moczydłowski:
Większość kaw, które pijamy to mieszanki kaw. Jeśli ziarno kawy pochodzi tylko z jednej plantacji jest to kawa jednorodna, jeśli pochodzi z kilku plantacji mówimy o mieszance.
Mówimy że pijąc kawę jednorodną to jak słuchać koncertu na jednym instrumencie, pijąc wielorodną to jak słuchanie całej orkiestry. Są różne stopnie jakości kawy. Droższa kawa to np. Jamajca Blue - za kilogram to ok 400 zł. Najdroższa kawa i zdobywająca popularność to kawa Kopi Luwac. Jest to kawa, którą produkują lisy. Zwierzęta Łaskuny zjadają owoce kawy najlepsze z drzewa. Są one poddawane procesom trawiennym a owoce kawy są wydobywane z odchodów - 100 g kawy to ok 400 zł - wypalonej 450 zł.

kiujjjjj: Witam Więc jak przygotowac pyszną kawe w 3 minuty?


Marcin Moczydłowski: Zależy co mamy do dyspozycji, jeśli mamy domowy mały młynek ziarno powinno być w szczelnym opakowaniu w lodówce. Należy zmielić ilość kawy, którą chcemy zaparzyć i tu zależy od sprzętu co mamy; wsypujemy ją do szklanki (urządzenie French Press) szklanka z tłokiem, zalewamy wrzątkiem i dociskamy tłok. Można dokupić do tego spieniacz do mleka i dodać.
Warto pamiętać, aby nie dopuścić do zagotowania sie mleka.

erka123: Witam, chciałam zapytać czy w domowych warunkach mozna spienic mleko tak aby "rysować" nim na kawie?

Marcin Moczydłowski: Jest to wykonalne, ale wymaga dużej wprawy. Polecam do tego wąski dzbanek (stalowy) i spieniacz elektryczny do mleka. Dzbanek wstawiamy na niewielkim gazie wkładamy czubek spieniacza w dzbanku tak aby w środku utworzył się wir. Cała sztuka polega na tym aby powstałą piana ale aby była gładka, najlepiej wychodzi to w ekspresach ciśnieniowych. Może ono przypominać takie mleko ale go nie zastąpi.

`*ania`: Jak utrzymać swierzośc kawy?

Marcin Moczydłowski: Najlepiej przechowywać ją w ziarnach w lodówce szczelnie zapakowaną.

Zobacz zapis całego czata z Marciem Moczydłowskim!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń